Annons

Skärmar ska stärka valhemligheten i EU-valet

För att stärka valhemligheten införs en skärm för att skydda valsedlarna. Första gången de används blir i vårens EU-val.
Borås • Publicerad 21 mars 2019
Saier Yousef är valledare i Borås.
Saier Yousef är valledare i Borås.Foto: Rebecka Åsbrink Claesson

Att valsedlar i Sverige ligger öppet kritiserades av valobservatörer från OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) som granskade riksdagsvalet i fjol. Man ansåg att väljarnas valhemlighet inte var tillräckligt skyddad eftersom alla kan se vilka valsedlar andra väljer.

Den 1 januari trädde en ny lag i kraft som stärker skyddet för valhemligheten. Det är numera krav på att valsedlarna ska vara avskärmade från insyn från andra väljare.

Annons

Första gången den färska lagen tillämpas blir i EU-parlamentsvalet den 26 maj. Men exakt hur valsedlarna ska skyddas finns det inga regler för.

– Det är upp till varje kommun att ta fram sin egen modell vilket gör det lite svårt. Vad är tillräckligt, hur ska man veta när man uppfyller lagkravet? Det blir upp till valnämnden att bedöma det, säger Saier Yousef, valledare i Borås Stad.

Han fortsätter:

– Det bästa hade varit om Valmyndigheten hade tagit fram någon bra lösning men det är svårt för dem också eftersom de inte heller har något lagstöd. Men de kanske gör det framöver.

Borås har tillsammans med fler andra kommuner bestämt sig för en modell som består av en pappskärm som ska skydda stället med valsedlar.

Så här kommer den att se ut, skärmen som ska stärka boråsarnas valhemlighet i Europaparlamentsvalet den 26 maj.
Så här kommer den att se ut, skärmen som ska stärka boråsarnas valhemlighet i Europaparlamentsvalet den 26 maj.Foto: Valnämnden, Borås stad

– Den kommer att stå på ett ställe i anslutning till vallokalen eller i själva vallokalen. Våra röstmottagare får göra det bästa av det här. Alla vallokaler har inte en korridor eller ett litet rum att ha valsedlarna i, det är bara ett stort rum så då får de ha dem i ett hörn av rummet och stoppa kön så att det inte blir för mycket folk, säger Saier Yousef.

– Man kan också komplettera med hur och var kön fram till valsedelstället ska vara. Men vi kommer att trycka mer på hur vi ska hantera detta i utbildningen av röstmottagare.

Rebecka Åsbrink ClaessonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons