Annons

Sjuksköterska anlade brand

Sjuksköterskan anlade en brand och dömdes till två års fängelse för mordbrand.
Borås • Publicerad 17 mars 2014

Nu riskerar han att förlora sin legitimation.

Mannen förekom redan under flera avsnitt i brottsregistret när han 2011 fälldes för narkotikabrott och rattfylleri. Påföljden bestämdes till skyddstillsyn. I samband med det granskade Socialstyrelsen mannens hälsotillstånd och yrkesutövning. Myndigheten ansökte om att boråsaren skulle få en prövotid på tre år, vilket Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd godkände. En prövotidsplan upprättades också.

Annons

Drygt ett halvår senare åtalades mannen för att ha anlagt en brand vid en livsmedelsaffär i Borås. Enligt rätten tände mannen på återvinningsmaterial i en vagn som stod under taket till varuintaget. Mannen kunde varken erkänna eller förneka då han vid tillfället var berusad. Straffet bestämdes till två års fängelse för mordbrand.

Inspektionen för vård och omsorg vill nu att hans legitimation som sjuksköterska återkallas. IVO menar att brottet är såpass allvarligt att det påverkar förtroendet för mannen, trots att det inte har något samband med hans yrkesutövning.

Läkare som haft hand om prövotidsplanen anser att den satts ur spel då mannen inte följt de instruktioner han fått. "Behandlingen har därmed misslyckats", står det skrivet. Det ligger också till grund för att IVO kräver att legitimationen ska dras tillbaka.

Jonas Ekelund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons