Annons

Sjukhusdirektören: Vill inte tumma på resultaten

Södra Älvborgs sjukhus ligger i topp i den västsvenska kvalitetsmätningen av sjukhusens medicinska mål.
Borås • Publicerad 26 juni 2014
Foto: Mareike Timm

Samtidigt kräver regionledningen fortsatt skarpa sparåtgärder. Men sjukhusdirektör Thomas Wallén tänker inte äventyra de goda resultaten, säger han i en BT-intervju.

Wallén träffade i går, tillsammans med delar av sjukhusstyrelsen regionstyrelsens ägarutskott i Vänersborg. Utskottet ville ha besked om hur Säs, som är det mest förlusttyngda sjukhuset i Västra Götaland, ska uppfylla ägarplanens mål om ekonomisk balans under nästa år.

Annons

Blev man nöjd med beskeden från dig om ert åtgärdsprogram?

– Det vet jag förstås inte riktigt. Men man var nöjd med min föredragning och jag uppfattade inte någon kritik mot att vårt program inte skulle vara tillräckligt.

– De förhoppningar man haft om att ägarplanen skulle hitta orsakerna till de stora obalanserna har kommit lite på skam. Tvärtom har vi nu den högsta kvaliteten och samtidigt den näst lägsta kostnadsutvecklingen av alla sjukhus. Man hittar inga 180 till 200 miljoner på vårt ineffektivitetskonto ?i vilket fall.

Sjukhusstyrelsen har beslutat att dra ned antalet läkare samt även på rehabilitering, hur nöjd är du med det?

– Här finns en potential, och det är bra att vi har blivit uppmärksammade på att vi har fler anställda inom vissa delar. Samtidigt har jag påtalat att Säs varit ett starkt fäste för rehabilitering och öppenvårdspsykiatri. Jag tycker vår strategi är rätt.

– Att Skaraborgs sjukhus ska räknas som norm för oss övriga när det gäller vårt ekonomiska resultat är jag kritisk mot. Att de har ekonomisk balans räcker inte, enligt min mening.

– Däremot bejakar jag att vi jämför hur vi använder våra resurser och våra medicinska resultat. Här har vi mycket att lära av varandra.

Ser du att den goda kvalitetstrenden som mätningarna visar för Säs riskeras med nuvarande sparprogram?

– Nej, egentligen inte. Skälet är att vi på många av dessa områden där vi blivit bra har utvecklat goda arbetsformer och processer de senaste åren. Och vi tänker inte tumma på de delar där vi uppnått goda, gröna resultat.

– Jag är helt övertygad om att dessa områden är kostnadseffektiva för oss, utöver att de ger mycket goda vinster för den enskilda patienten och för samhället i stort.

Läs hela artikeln i fredagens papperstidning.

Niclas Liljenby
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons