Annons

Sjuhäradsbo åtalas för insamling av försvarshemligheter

En man från Sjuhärad har åtalats för att ha kartlagt svenska försvarshemligheter.
Han är misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift – ett brott som han nekar till.
– Uppgifterna som delades i forumet är sådana som statsmakten själv gjort tillgängliga – men nu kommer man plötsligt och påstår att de är hemliga igen, säger mannen till BT.
Sjuhärad • Publicerad 12 maj 2023
Mannen berättar för BT att han förnekar brott men att han inte är förvånad över att han åtalas.
Mannen berättar för BT att han förnekar brott men att han inte är förvånad över att han åtalas.Foto: Mikael Fritzon/TT

Mannen har varit aktiv i ett nätforum för militärt intresserade personer, i vilket medlemmarna har delat uppgifter om aktiva försvarsanläggningar runtom i landet, enligt åtalet. Det handlar om anläggningar som är sekretessklassade. De mest känsliga uppgifterna delades i en sluten avdelning av forumet – ett så kallat Whiteroom – som bara ett begränsat antal medlemmar hade tillgång till.

Det är okänt hur många, och vad för slags försvarsanläggningar som åtalet gäller, eftersom listan över objekten är hemligstämplad i utredningen. BT har pratat med den åtalade mannen, som bestrider brott.

Annons

– Jag kan inte kommentera detaljerna i anklagelserna mot mig, eftersom de omfattas av sekretess, säger han.

Uppgifterna riskerar att skada Sveriges säkerhet om de skulle hamna i främmande makts händer, enligt åtalet. ”Gärningarna (...) är att bedöma som grova eftersom de hemliga uppgifterna rört förhållanden av stor betydelse för rikets försvar”, skriver åklagaren.

– Skulle främmande makt få del av det här skulle det minska vår förmåga att försvara oss i krig, förklarar åklagare Lars Hedvall från Riksenheten för säkerhetsmål till TT.

Själv anser mannen att åklagarens argumentation inte håller:

– Uppgifterna som delades i forumet är sådana som statsmakten själv gjort tillgängliga som offentliga handlingar via Riksarkivet, Krigsarkivet och andra myndigheter. Men nu kommer man plötsligt och påstår att de är hemliga igen.

Mannen har dock inte haft någon avsikt att överlämna den aktuella informationen i främmande makts händer. Därför åtalas han inte för spioneri utan för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Under de senaste åren har ett antal militärt intresserade privatpersoner dömts för samma brott efter att ha kartlagt och delat information om militära objekt med likasinnade.

Han är dock inte förvånad över att det blir rättegång mot honom:

– Åtalet kom inte som en överraskning, eftersom flera andra personer i samma situation som jag redan har blivit dömda. Men det är förstås inte roligt att det ska behöva gå så långt.

Aktiviteterna som mannen åtalas för ska ha pågått mellan 2015 och 2017. Rättegången kommer att hållas i Göteborgs tingsrätt.

Åklagarens bevisning består bland annat av mannens egna inlägg i forumet och mejlkonversationer, som bland annat ska bevisa att han varit medveten om att innehållet på forumet inte alltid var lagligt.

Annons

Sedan 2020 har ett tiotal privatpersoner runtom i landet dömts för att ha spridit militära hemligheter på nätet och ännu fler rättegångar är på gång.

Niclas SennertegSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons