Annons
En intagen på häktet i Borås försökte i veckan begå självmord, men hans liv räddades.
Efter fyra självmord på häktet i Göteborg ledde händelsen till stort pådrag och mycket dramatik.
Borås • Publicerad 11 januari 2008

– Det som inträffade är oerhört tragiskt, men jag är lättad över att det slutade så här. Personalen på häktet agerade professionellt och gjorde precis rätt saker, säger Monica Andersson Skall, kriminalvårdschef i Borås.

Två ambulanser ryckte ut till häktet i polishuset. Mannen var vid medvetande då han fördes till sjukhuset. I går uppgav kriminalvården att det inte är fara för hans liv.

Annons

Enligt uppgifter till BT försökte han hänga sig eller strypa lufttillförseln på annat sätt.

Mannen i 30-årsåldern skrevs in på häktet på torsdagseftermiddagen. Han avvisiterades, fick träffa sjukvårdspersonal och placerades i cell.

– Det fanns inga indikationer på att han var suicidbenägen, säger Monica Andersson Skall.

Men ett par timmar senare inträffade självmordsförsöket. Monica Andersson Skall vill inte närmare kommentera omständigheterna:

– Givetvis kommer detta att utredas noggrant. Då får vi också se om det finns rutiner eller annat som bör ses över eller förbättras på något sätt.

Ett enda självmord har inträffat på häktet i Borås sedan det öppnade 1967. I mars 2006 hängde sig en 43-årig man men ett lakan.

Socialstyrelsen konstaterade senare att 43-åringen inte läkarundersökts när han anlände till häktet, trots att han lidit av svåra psykiska besvär. Men myndigheten ansåg inte att häktet kunde kritiseras för den vård och behandling mannen fått.

En 45-årig sjuhäradsbo som åtalats i en stor knarkhärva tog i december sitt liv på häktet i Göteborg. Trots att hans advokat varnat för självmordsrisk och krävt extra tillsyn.

Det var fjärde självmordet under 2007 på Göteborgshäktet. Bara någon vecka senare försökte ännu en intagen ta sitt liv där, fast det förhindrades i sista stund.

Händelserna i Göteborg påverkar givetvis andra häkten. Därför blev läget oerhört spänt och dramatiskt när mannen i Borås försökte ta sitt liv.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons