Annons

Sex års fängelse för avklippt finger

En man och en kvinna från Borås dömdes på tisdagen till sex års fängelse efter det grova rån då offrets ena lillfinger klipptes av med tång.
Borås • Publicerad 25 mars 2014

Ett brott med sadistiska drag och tortyrliknande inslag, skriver tingsrätten i sin dom. Men 34-åringen som utpekats som den som stympade fingret ska överklaga:

– Han är besviken. Vi tycker inte att bevisen räcker och jag har fått instruktioner om att gå vidare, säger hans advokat Björn Hurtig.

Annons

Enligt Borås tingsrätt är mannen och en 38-årig kvinna skyldiga till grovt rån "medelst synnerligen grov misshandel". Paret fälldes också för olovlig körning, narkotikabrott, med mera.

En tredje åtalad, som är 43 år, anses också skyldig. Men han ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning och först därefter bestämmer Borås tingsrätt om det blir vård eller fängelse för honom.

BT har tidigare skrivit om fallet. En man i 40-årsåldern fick påhälsning av tre personer och enligt honom fanns inga ouppklarade konflikter eller obetalda skulder.

Han blev nerslagen. Det fortsatte med sparkar, knytnävsslag och slag med hammare.

Offret tvingades plocka fram allt av värde i lägenheten. Dessutom pressades han att via internetbanken överföra drygt 5 600 kronor till en av de misstänktas konto.

Därefter hämtades avbitartången och mannen fick själv välja vilket finger som skulle klippas av. Han valde ena lillfingret.

I rättssalen berättade mannen hur det kändes att få ett finger avklippt med tång.

– Jag hör hur det krasar i ben. Det gör fruktansvärt ont och jag är nära att svimma. Dom stoppade en strumpa i munnen så jag skulle hålla tyst.

– Det var ju ingen stor avbitartång och han klippte flera gånger, kanske tio. Jag fick bita ihop och tänka på annat. Jag skrek till en gång och då fick jag ett slag i huvudet.

– Efteråt sitter han och leker och skämtar med fingret. Det är helt overkligt, som en fantasi, som om det inte var mitt finger.

Annons

Mannen vågade inte själv göra anmälan och via en annan person fick polisen höra om det avklippta fingret.

Enligt domen är offret är trovärdigt. Han hade inte anledning att beskylla de åtalade för något de inte gjort. Och på grund av rädsla ville han helst tiga.

– Jag delar inte rättens bedömning av tillförlitligheten och anser att det saknas bevis som binder min klient till dådet, säger Björn Hurtig.

De två dömda ska solidariskt betala cirka 128 000 kronor i skadestånd till mannen och 25 000 kronor till hans sambo. De ska sitta kvar i häkte tills domen vinner laga kraft.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons