Annons

SD stängs ute från makten

BT:s kartläggning visar hur partiets inflytande på Boråspolitiken har begränsats
Borås • Publicerad 30 april 2011
Tre gånger har Sverigedemokraterna begärt votering i kommunfullmäktige för sina egna förslag.
Tre gånger har Sverigedemokraterna begärt votering i kommunfullmäktige för sina egna förslag.Foto: Anders Robertsson

Tre gånger har Sverigedemokraterna gått med allianspartierna i kommunfullmäktige och fällt det rödgröna styret.

Men Sverigedemokraternas inflytande på ?Boråspolitiken är begränsat. Överenskommelsen om att dela upp makten mellan de rödgröna och allianspartierna tycks ha gett effekt.

Annons

Det har gått ett halvår med SD i vågmästarposition i Borås. BT har kartlagt hur SD röstat i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Det är bara i kommunfullmäktige som SD kan ha inflytande på besluten om inte de rödgröna eller alliansen är överens.

I tre frågor har SD avgjort till allianspartiernas fördel. Beslutet om att återremittera de båda motionerna om att utreda spårvägstrafik i Borås hade dock allianspartierna kunnat ta utan hjälp av SD då det räcker att enbart en tredjedel av ledamöterna kräver återremiss.

– Vi gör det bästa möjliga för att påverka, säger SD:s gruppledare Krister Maconi. Vi upplever att det finns spänningar mellan de rödgröna och alliansen och vi upplever att de är nyfikna på hur vi skall rösta. Vi förstod att allianspartierna var väldigt nöjda med att vi röstade med dem när det gällde motionen om skolmaten.

Beslutet blev att S-motionen om att eleverna skall få mer att säga till om när det gäller skolmaten nu besvarades i stället för att bifallas och att det inte kommer att ställas lika stora krav på elevernas inflytande.

I några frågor, som när det gäller integrationsplanen, har SD gått fram med egna förslag.

– Vi försöker resonera utifrån vår ståndpunkt, säger Krister Maconi.

I ett antal frågor i kommunstyrelsen har Krister Maconi valt att inte delta i besluten, senast när nya friskoleansökningar diskuterades.

– Jag kände att jag inte vill rösta för och inte emot. Vi måste kunna uttrycka vår ståndpunkt och inte bara godkänna eller förkasta.

Krister Maconi säger att han är nöjd med det första halvåret av mandatperioden, men att inte SD är representerat i nämnderna ser han som ett handikapp.

– Min uppfattning är att folk inte riktigt gillar överenskommelsen om makten i Borås. Det missgynnar oss inte opinionsmässigt, men överenskommelsen försvårar vårt arbete.

Annons

I stort tycker Krister Maconi att SD blir välvilligt bemötta av de andra partierna i maktens korridorer.

– Ingen har gjort några politiska framstötar, men när makten hägrar och mycket står på spel kanske de kommer till oss.

Så har SD röstat

Kommunfullmäktige

Etiska regler hur kommunen skall placera sina pengar, integrationsplanen och HBT-utbildning i skolan (i det senare avstod två av SD:s ledamöter, Ulla-Britt Åsén och Henrik Damgren från att delta i beslutet).

Utredning av spårvägstrafik i Borås, färgläggning av cykelbanor och om eleverna skall få mer att säga till om när det gäller skolmaten.

Kommunstyrelsen

Yttrandet över betänkandet romers rätt, motioner om att utreda spårvägstrafik i Borås, avtal med staten om att utveckla Hässleholmen, integrationsplanen, motion om HBT-utbildning i skolan, likabehandlingsplanen.

Köp av Hässlehus, överklaga skolinspektionens beslut om arabisk friskola och nya gymnasieskolor, motion om att färglägga cykelbanor, nya villor i Sandared, valfrihet för äldre att välja måltider.

 

Yttrande om vårdnadsbidrag, motion om kvinnohistorisk utställning, ökade bidrag till stadsdelarna Väster och Öster, motion om klimatkompensation, överklagande av strandskyddsärende.

SD deltog inte i besluten om eleverna skall få påverka skolmaten, höjda bidrag till kooperativa familjenätverk, Tranemos översiktsplan, yttrande till skolinspektionen om nya friskolor.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons