Annons

SD-röst kan ge Borås legosoldat i fullmäktige

Sverigedemokraten Dennis Fernholm var legosoldat i Pluton Viking under kriget i före detta Jugoslavien.
Borås • Publicerad 15 september 2010
Den förre legosoldaten Dennis Fernholm ställer nu upp för Sverigedemokraterna i valet och kan ta en plats i fullmäktige i Borås.
Den förre legosoldaten Dennis Fernholm ställer nu upp för Sverigedemokraterna i valet och kan ta en plats i fullmäktige i Borås.Foto: BERTIL ERICSON

Efter valet kan han ta plats i fullmäktige i Borås.

Dennis Fernholm gjorde sig för några år sedan känd som deltagare i TV3:s version av Expedition Robinson.

Annons

Han är uppvuxen i Skene och har tidigare i Aftonbladet berättat om hur han och kompisarna rakade huvudena och hade åsikter som uppfattades som främlingsfientliga, men att han idag tagit avstånd från detta.

När BT i går talade med Fernholm ville han dock inte närmare gå in på ungdomstiden eftersom han anser att media hanterar det här på så låg nivå.

– Vi rakade inga huvuden. Om man har kort hår, har man rakat huvudet då, frågar Dennis Fernholm.

Nu står han som nummer fem på Sverigedemokraternas valsedel i Borås. Om Sverigedemokraterna går framåt i valet skulle Dennis Fernholm kunna bli ersättare i fullmäktige.

Den antirasistiska tidskriften Expo har i en granskning funnit SD-kandidater med vit makt-kopplingar i var åttonde kommun. Dennis Fernholms förflutna inom Pluton Viking omnämns i det sammanhanget.

I samma pluton ingick enligt Expo bland andra utpekade nynazisten Curt Linusson som senare startade den högerextrema militärliknande organisationen Legion Wasa.

Dennis Fernholm uppger att han inte har träffat Linusson i före detta Jugoslavien. I övrigt vill han inte berätta om Pluton Viking.

– Jag har inga kommentarer. Det är tjugo år gammalt, jag kommer inte ihåg så mycket av de detaljerna.

På sin facebooksida lade Dennis Fernholm i lördags in ett fotografi från tiden med Pluton Viking.

– Jag tyckte att bilden var lite lustig, men hur vet du att jag är med på bilden, frågar han.

Annons

Han är också kamouflageklädd på profilbilden på Facebook och ett flertal kommentarer rör muslimer och redovisningar av olika brott. Här är ett par exempel från de senaste veckorna:

”Så kan det gå om inte BURKAN är på?”

”Tror ni att mannen heter Svensson i efternamn?”

I mitten av augusti lade han in ett fotografi på ett automatvapen med texten: ”Ibland längtar man tillbaka.”

– Jag var med mycket inom försvaret och vi höll på med övningar uppe i Norrland. Det finns ingen anledning att gå in på det. Jag förstår inte varför det är intressant.

Fullmäktigeledamoten William Petzäll är nöjd med att ha Dennis Fernholm på listan, men säger i en kommentar till texten angående automatvapnet:

– Man ska ta det med en nypa salt, men jag har inte läst det så det känns fel för mig att kommentera det. Men personligen anser jag att det är högst olämpligt, och jag kommer själv att ta en diskussion med honom efter det här.

Hanna Grahn Strömbom
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons