SD-politikerns förklaring i rätten: Datorn kan ha kapats

Sjuhärad Artikeln publicerades

SD-politikern som åtalats för sexbrott mot barn frias i tingsrättens dom.

Det kan inte uteslutas att någon av vännerna på efterfesten använt hans dator för att utsätta flickan för hot som fick henne att posera lättklädd.

Borås tingsrätt friar politikern från misstankarna om sexuellt ofredande och utnyttjande av barn för sexuell posering. Politikern har nekat till brottet. Han hävdar att datorn stod öppen och olåst denna kväll och natt då det fanns en större mängd människor hemma hos honom.

Politikern, som är aktiv i en Sjuhäradskommun, skulle enligt åtalet ha tvingat en minderårig flicka i tonåren att posera avklädd för honom framför en webbkamera. Politikern var misstänkt för att ha tvingat flickan till posering genom att han annars hotade att lägga ut bilder av henne på nätet och kontakta hennes familj. Han skulle också i hemlighet ha tagit bilder på henne då hon via webbkamera poserade i sitt hem. Det misstänkta brottet skulle ha skett under sommaren 2014, då flickan var 17 år gammal.

I domen medger politikern att han tidigare har haft kontakt med flickan via Skype, men förnekar att det är han som hotat henne den aktuella kvällen och natten. Tingsrätten konstaterar att det är besvärande för politikern att bilderna på flickan och den misstänkta chatten finns i hans dator och har skett från ett Skype-konto som tillhör honom.

Politikern har gett flera olika förklaringar till hur detta skulle kunna vara möjligt. Han har hävdat att datorn skulle kunna ha varit kapad, fjärrstyrd, att datorn varit hackad eller att förklaringen skulle ha varit en begagnad hårddisk. Dessa förklaringar har motbevisats och uteslutits, enligt domen.

Men politikern har också hävdat att han den aktuella kvällen och natten hade efterfest hos sig. Då skulle någon annan kunnat ha använt hans dator och utsatt flickan för de hotelser som gjorde henne så stressad och rädd att hon kände sig tvingad att posera lättklädd. I det inledande förhöret berättade han inget om att han hade fest. Första förhöret hölls mer än ett år efter att det påstådda brottet hade ägt rum.

Flickan har vid rättegången pekat ut politikern som den hon hade kontakt med. Det anses ha ett begränsat bevisvärde. Och hon fick aldrig möjlighet att tidigare göra detta vid en vanlig fotokonfrontation.

Åklagare Ove Jäverfelt har ännu inte hunnit läsa domen och har därför inte tagit ställning till om han ska överklaga eller inte.