SD-politiker döms för sexbrott mot barn

Sjuhärad Artikeln publicerades

En SD-politiker i Sjuhärad döms i hovrätten för utnyttjande av barn för sexuell posering.

Straffet blir villkorlig dom och 50 dagsböter. Politikern ska också betala skadestånd till den utsatta flickan. Skadeståndet är satt till 5000 kronor plus ränta. Politikern ska också betala en summa till brottsofferfonden.

Politikern hotade tonårsflickan med att han skulle lägga ut nakenbilder av henne på nätet om hon inte poserade naken framför sin webbkamera. Efter hotet poserade hon naken och även då togs det i hemlighet bilder på henne.

Hovrätten anser att det är utrett att kontakterna med tonårsflickan har skett från den dator som politikern disponerade och från hans konton. Det slås också fast att datorn inte har varit hackad eller fjärrstyrd, vilket politikern har gett som förklaring. Inte heller kan bytet av hårddisken ha överfört konversationerna och bilderna till politikerns dator.

Under tingsrättsförhandlingen hävdade politikern att han hade haft efterfest och att det kunde varit någon av vännerna som hade använt hans dator för att utsätta flickan för hot och brott. Då friades han.

Men vid huvudförhandlingen i hovrätten gick åklagaren igenom den kommunikation som politikern haft från sin mobiltelefon den aktuella kvällen. Inget där ger på något sätt signaler om att det skulle ha varit fest hemma hos politikern. Hovrätten finner att det är ställt bortom rimligt tvivel att det är politikern som utsatt flickan.

Genom att hota henne har han fått henne att posera och då har han i hemlighet tagit bilder. I domen slås det fast att detta har gjort för att skada barnets hälsa eller utveckling.

Åklagaren ville också att politikern skulle dömas till samhällstjänst, men rätten anser att det inte är aktuellt för den här typen av brott. Politikern är tidigare ostraffad och enligt kriminalvården lever han under ordnade förhållanden. Därför stannar straffet vid en villkorlig dom. Med hänsyn till att det har gått så lång tid sedan brottet begicks stannar antalet dagsböter vid 50 stycken.

Det har varit många turer i ärendet. Den första rättegången i tingsrätten i Borås ställdes in då politikern anmälde åklagaren för jävig på grund av vad åklagaren hade skrivit på Twitter. Flera av tweetsen var författade under valkvällen 2014:

"Den här kvällen kommer att sluta i moll. Jävla SD och alla kretiner som röstar på ett rasistiskt parti. Gissar på 12-13%. Rövpiss."

Efter att åklagaren hade bytts ut friades politikern i tingsrätten. Han hävdade då att någon annan kunde ha använt hans dator.

Men den friande domen överklagades av vice chefsåklagare Ove Jäverfelt. Och nu har alltså politikern fällts i hovrätten.

FAKTA

Så här ska brottet ha gått till

I förundersökningen finns ett utdrag av hur politikern och flickan har chattat med varandra. Hon beskriver att han ”var snäll i början”. På sommaren blev han ”konstig” och ville att hon skulle ”visa” sig.

Till sist visar hon ”lite bröst” och blockar politikern. Men hon berättar också hur han börjar skapa nya användare. Och så kom hoten om att politikern skulle skicka bilderna till hennes familj, kompisar och lägga ut dem på nätet om hon inte börjar ha kontakt med politikern igen.

Utdragen från chatten beskriver hur han allt aggressivare kräver att hon ska klä av sig. Han ställer också sexuella frågor till henne.

Visa mer...