Annons

Scouter gör Tämta åtta gånger större

I Malryd vid Malsjön längs vägen mot Vesene breder tältlägret ut sig.
Borås • Publicerad 7 augusti 2009
Scouting bedrivs också på nätet. Kinnascouterna Rasmus Dahlqvist, Lydia Bergquist, Joel Bergquist, Sofia Lövström, Josefine Runeson och Oscar Jonsson bemästrar nättekniken.
Scouting bedrivs också på nätet. Kinnascouterna Rasmus Dahlqvist, Lydia Bergquist, Joel Bergquist, Sofia Lövström, Josefine Runeson och Oscar Jonsson bemästrar nättekniken.Foto: Ingemar Brink
Olsforsscouterna vattenövning fångas i ledaren Bengt-Olof Hammars kamera.
Olsforsscouterna vattenövning fångas i ledaren Bengt-Olof Hammars kamera.Foto: Ingemar Brink

Mal gör också lägret, som bär namnet Kvarnen 2009. Distriktsläger för SMU i Västra Götaland. Av de 2100 deltagarna är en fjärdedel vuxna ledare.

– Till en kvarn kommer spannmål som förädlas och lämnar kvarnen med nytt värde. Så ska det vara med lägret Kvarnen. Vi kommer hit, lär oss, utvecklas, träffar nya vänner. Vi reser härifrån rikare, säger Hans Andersson, informationsansvarig på lägret.

Annons

Penningmässigt finns det dock möjlighet att bli mindre rik under sju dagar i Tämta. Lägerkiosken lockar. Men lägerinsamlingen ger möjlighet att spendera med högre värde som mål.

– 85 000 kronor har vi fått in hittills. För det blir det fem brunnar i Indien. Dessutom går hälften av pengarna går till skolor för barnarbetare, säger Hans Andersson,

Han räknar med 100 000 innan lägret är slut.

På torsdagen öste solen ner över Tämta för andra dagen i rad. Spår av blötare dagar syntes ännu. För säkerhets skulle var en del aktiviteter i lador och stora tält som ser ut att annars tjäna som missionstält. Tält av mindre fridsam art är numera populära som nattkvarter på läger: militärt överskott har kommit scouter till del.

Hantverk hör till aktiviteter som bjuds. Läderslöjd, luffarslöjd, smide, textiltryck...

En bit in i skogen handlar det om kraft. Hävstänge, taljor, vattenkraft, vindkraft...

Ett gäng från Olsfors håller just på att fylla ett högt rör med vatten. Flinka fingrar ska täta borrade hål. Sedan släpper fingrarna och vattnet strålar ut. En härligt våt övning när termometern står på 25.

– Vi är 34 från Olsfors, nio av oss är ledare, berättar Bengt-Olof Hammar, i högsta hugg med mobilkameran för att föreviga vattenäventyret.

Bredared, Ljurhalla, Vänga, Toarp, Kinna... Sjuhärad är starkt representerat på Kvarnen.

– Roligast? Bada och att vara med kompisar, säger Klas Kärnqvist från Olsfors.

Annons

– Att vara med kompisarna hela tiden är bäst, säger Josefine Runeson från Kinna, just uppklättrad i ett stort nät. Scouting på nätet.

Tid att bara umgås blir det på torsdag eftermiddag. Bytid, tid utan fasta aktiviteter.

Stort lägerbål bjuds en del kvällar. Mäktigt med över 2 000 deltagare på sluttningen framför stora scenen.

På lördag bryts lägret och Tämta återgår till att ha 300 invånare.

Att försörja ett storläger med mat är en utmaning i sig.

Fyra lastbilar leverarde grunden inför lägret. Tre lastbilar kompletterar dagligen med färskt: grönsaker, bröd, mjölk.

Två kubikmeter mjölk i kyllager, 4 000 hamburgare till kvällsmat ...

Patrullerna, 8 - 10 scouter i varje, lagar själva sin mat. En grundmeny finns men alla är fira att göra sina varianter. Ingredienserna hämtas ut som i en handelsbod.

När mat och dryck gjort sin nytta tar 67 bajamajor hand om restprodukterna.

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons