Annons

Satsar 400 miljoner på bredband

Inom kort ska Borås stadsnät byggas ut rejält.
Borås • Publicerad 16 juni 2014
Foto: 

Borås Elnät AB ska under de kommande fem åren investera 405 miljoner kronor vilket ska ge boråsarna bredband med minst 100 Mbit/sek.

Bredbandet i Borås har kritiserats från både företagare och hushåll. Nu ska det bli ändring på det. Borås Elnät AB sjösätter nu en affärsplan för perioden 2015-2020 som innebär stora investeringar i ett utbyggt stadsnät.

Annons

– Det är en jätteinvestering om man ser det totalt sett. Det handlar om 400 miljoner, säger Håkan Engblom, VD för Borås Elnät AB.

Affärsplanen innebär att företag och privatpersoner inom tätorterna i Borås ska erbjudas fiberanslutning. Grävarbetet ska påbörjas så fort tjälen går ur marken 2015.

Mellan 69-91 miljoner kronor ska årligen läggas på investeringen. 2015 räknar bolaget med att ansluta 2500 hushåll. Under de fem år som utbyggnaden sträcker sig över ska totalt sett 17 800 hushåll få möjlighet att ansluta sig. Bolaget har delat in hela Borås i 29 delar. Vilken geografisk del som få ansluta sig först är inte klart.

– Det kan hända att det omfördelas under tid så därför går vi inte ut och lovar i vilken ordning vi ska gräva. Vi vill samordna så mycket som möjligt med att det sker annat grävarbete i gatorna, säger Håkan Engblom.

Hur mycket det kommer kosta för den enskilda konsumenten att ansluta sig är inte heller klart.

– Vi kommer göra detta på ett marknadsmässigt sätt, och det blir billigare att gräva om det är många som ansluter sig samtidigt. Man får se det som en investering på samma sätt som man köper ny kyl och frys ibland.

Kommunstyrelsen godkände affärsplanen på gårdagens sammanträde. Politikerna välkomnade investeringen.

– Detta är en del av vår infrastruktur och det är viktigt att äga den gemensamt. Borås ligger dåligt till vad gäller bredband med hög hastighet, och vi som stor kommun borde ligga bättre till, sade Ulf Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd.

– Det här gör att boråsarna kan göra val. Bygger vi ett stadsnät är det upp till var och en att välja leverantör, sade Annette Carlson (M), kommunalråd.

Therece Tilly
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons