Annons

SÄS vill stoppa MS-sjuk kirurg – men själv vill han jobba

Södra Älvsborgs sjukhus i Borås vill att Socialstyrelsen prövar om legitimationen ska dras tillbaka för en läkare som drabbats av MS.
Borås • Publicerad 30 augusti 2008
Kirurgen Bengt Liedman slåss för sitt jobb på SÄS ? men MS-diagnosen gör honom olämplig som läkare, anser arbetsgivaren.
Kirurgen Bengt Liedman slåss för sitt jobb på SÄS ? men MS-diagnosen gör honom olämplig som läkare, anser arbetsgivaren.Foto: Anders Ylander

Själv tycker läkaren att sjukdomen inte påverkar hans arbete som kirurg.

– Jag anser inte att jag är så sjuk att jag måste vara sjukskriven, och jag anser inte att jag är så sjuk att jag måste vara avstängd över huvudtaget.

Annons

Det säger läkaren Bengt Liedman, 54, Grönkullen. Sedan i början av året är han avstängd från arbetet som kirurg vid SÄS i Borås och är sjukskriven.

Hos Socialstyrelsen ligger nu en ansökan från SÄS om att pröva om Bengt Liedman är lämplig att ha kvar sin läkarlegitimation.

Fick diagnosen i fjol

Skälet är att Bengt Liedman förra året fick diagnosen MS, multipel skleros, och att han på grund av sjukdomen inte längre kan sköta sitt jobb som kirurg.

Bengt Liedman tar bromsmedicin och säger sig inte ha några fysiska symtom från sin MS.

En neuropsykiatrisk undersökning som gjorts visar en viss kognitiv påverkan på hjärnan, i form av något lite nedsatt uppmärksamhet.

– Det är inte så mycket att det påverkar mitt arbete, tycker Bengt Liedman.

I sin anmälan till Socialstyrelsen tar emellertid sjukhuset fasta på just denna sak.

– Arbetsgivaren menar att jag är glömsk. Till Socialstyrelsen presenterar man ett antal fall där man anser att jag begått misstag på grund av glömska.

Någon Lex Maria-anmälan om att han gjort misstag i vården har inte gjorts. Han har inte heller blivit fälld i HSAN. Listan gör honom förtretad.

Annons

– Fallen som presenteras är bara strunt.

Själv välkomnar han Socialstyrelsens prövning och tror inte att hans legitimation kommer att dras tillbaka.

– Det tror jag svårligen ska hända, om de inte har något i bakfickan som de inte visat mig.

Om en arbetsgivare anser att en läkare på grund av sjukdom inte kan utföra sitt arbete på ett patientsäkert sätt, ska det anmälas till Socialstyrelsen som då får pröva legitimationen. Att en arbetsgivare anmäler fall som gäller fysisk sjukdom är dock mycket ovanligt.

– Vi har varit i kontakt med Socialstyrelsen. Det är vi skyldiga till, när vi upptäcker allvarliga brister i sjukvårdens utförande. Sedan är det upp till Socialstyrelsen att ta ställning, säger Jan Börjesson, personaladministrativ chef vid SÄS.

Han förklarar att innan sjukhuset tar ställning till vilka andra arbetsuppgifter som eventuellt kan finnas, ska ytterligare en neuropsykiatrisk utredning göras för att se om eller hur sjukdomen påverkar Bengt Liedmans yrkesutövning.

– Det gör vi för att inga fel och misstag ska begås.

MS Multipel skleros, MS, är en sjukdom i det centrala nervsystemet, det vill säga hjärna och ryggmärg. Det uppstår inflammationer och ärr på nervtrådarna så att impulser inte kommer fram som de ska.Det finns olika former av MS. Det vanligaste är att sjukdomen går i skov, det vill säga att man har perioder med besvär, och att man med åren blir sämre också mellan perioderna.MS kan ge många olika besvär, men det är vanligast att sjukdomen börjar med:

*Känselrubbningar eller domningar

*Svårigheter med gång och balans

*SynbesvärDet finns ingen behandling som botar MS, men det finns läkemedel som bromsar sjukdomsförloppet.

Källa: Sjukvårdsrådgivningen

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons