Sjukhusdirektören: ”Vi har en förhöjd belastning på infektionskliniken”

Borås Artikeln publicerades

På Södra Älvsborgs sjukhus förbereder man sig för fler coronasmittade fall – men än så länge är det verksamhet som vanligt.

– Läget är lugnt och stabilt på sjukhuset, säger biträdande sjukhusdirektör Espen Amundsen.

På lördagen hade 21 nya bekräftade fall av coronaviruset tillkommit i Västra Götaland. Totalt är det nu 155 drabbade personer i Västra Götaland.

– Läget är lugnt och stabilt på sjukhuset. Vi har en förhöjd belastning på infektionskliniken och vårdhygienen, av naturliga orsaker. Övrig verksamhet fungerar i stort sett normalt, säger Espen Amundsen, biträdande sjukhusdirektör på Södra Älvsborgs sjukhus, SÄS.

När det kommer till hur många av de bekräftade fallen som har koppling till SÄS och hur många patienter som vårdas för coronasmitta där idag kan inte Espen Amundsen uttala sig.

– Men jag kan säga att vi idag inte har någon ökad belastning från den patientkategorin här.

På lördagen valde Södra Älvsborgs sjukhus att stänga flera av sina ingångar samt införa dörrvakter vid huvudentrén som frågar alla besökare om de har luftvägssymtom. Syftet är att förhindra att smitta sprids inne på sjukhuset.

– Reaktionerna har varit övervägande positiva. Folk förstår att vi behöver säkra och kontrollera så att vi inte får in smittan på sjukhuset, säger Espen Amundsen.

I de fall där personer har symtom och har ett bokat besök på sjukhuset får man hitta en annan lösning, exempelvis ombokning av tiden eller ett digitalt vårdmöte.

Espen Amundsen konstaterar att trycket på akutmottagningen hittills under helgen har varit lägre än normalt – vilket är bra, menar han.

– Det är ett uttryck för att folk gärna inte söker vård i onödan och det är bra i ett sådant här läge. Men behöver man sjukvård så får man den - vi har den kapaciteten.

Sjukhuset meddelade på lördagen också att rehabbadet, som egentligen skulle ha öppnat nu på måndag, hålls stängt även i fortsättningen för att minska risken för att smittan sprids.

På sjukhuset arbetar man nu med beredskapsplaner för att förbereda sig på fler smittade fall framöver. Det handlar då om att ha en plan för vilka vårdinsatser som ska prioriteras och hur resurser kan omfördelas.

Espen Amundsen bekräftar att det råder materialbrist i vården, men konstaterar att det i nuläget inte föranlett någon neddragning i verksamheten.

– Det här är sådant som kan ändras, men i dagsläget är det verksamhet som vanligt.

Hur gör ni för att skydda personalen från att smittas?

– Det viktigaste är att alla hjälps åt med att inte gå sjuka till jobbet. Sedan jobbar vi med våra basala hygienregler, med exempelvis handtvätt. Vi använder också skyddsutrustning när det behövs.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.