Annons

SÄS värvar i Tyskland och Ungern

Förra året slog rekryteringen av utländska läkare alla rekord.
Nu är nästan hälften av läkarna vid SÄS av utländsk härkomst.
Borås • Publicerad 17 januari 2008
Ann-Charlotte Blomqvist kramas om av Achim Barth. Han är tacksam för att han och hustrun Camilla rekryterats till SÄS. ?Hon är mamma för alla tyska läkare här?, skrattar han.Foto: Lennart Magnusson

I fjol rekryterades 23 utländska läkare till Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS).

Året innan rekryterades bara tre.

Annons

– Så stor rekrytering vi hade i fjol har vi aldrig haft, säger personalsekreteraren Ann-Charlotte Blomqvist.

I dag arbetar cirka 400 läkare vid SÄS. Av dem är närmare hälften av utländsk härkomst – 42 rekryterade direkt av Ann-Charlotte Blomqvist genom regionens rekryteringsresor till Tyskland och Ungern.

Framförallt hämtas allt fler tyska läkare till Borås och Skene.

– Det har blivit som en tysk koloni på sjukhuset, säger Blomqvist med ett skratt.

Men inte bara direktrekryteringen lockar hit fler utländska läkare. Många flyttar också hit på egen hand för att söka jobb – framförallt från Grekland. Dessutom tillkommer läkare från länder utanför EU.

Och nu är det dags igen.

I dag reser Blomqvist och en grupp verksamhetsföreträdare till Budapest och Ungern för sjätte gången sedan millennieskiftet.

Anledningen?

De skall träffa sina senaste nyförvärv – nio ungerska läkare, sju av dem läkare i psykiatri. De flyttar hit för att rädda SÄS, som uppenbarligen skriker efter specialistläkare.

– Det allra bästa hade naturligtvis varit om det fanns läkare lokalt. Men historiskt sett har det utbildats alldeles för få läkare i Sverige. Vi kan inte vänta. Vi behöver läkare med lång erfarenhet.

Annons

Blomqvist berättar att det är inom psykiatrin som bristen på läkare syns tydligast. Men också inom discipliner som invärtesmedicin, anestesiologi och patologi har det varit svårt att hitta specialistutbildade och erfarna läkare.

Språkkurser, resekostnader och mycket administrativt arbete. Naturligtvis blir det dyrt för sjukvården att hämta läkare i andra länder.

– Vi vill inte komma i den här situationen igen. Men nu är vi tvungna. Jag hoppas att man har bättre framförhållning när det gäller utbildningsplatser i framtiden.

Enligt Ann-Charlotte Blomqvist är dock både patienterna och medarbetarna vid SÄS mycket nöjda med de läkare som rekryterats från andra länder.

– Ja, jag har bara hört positiva kommentarer. Det handlar ju bara om hur de är som läkare – inte var de kommer ifrån.

Direktrekryteringen – så går det till Med jämna mellanrum arrangerar Region väst eller Södra Älvsborgs sjukhus informationsträffar i olika städer i Tyskland och Ungern.Sedan år 2000 har man ordnat nio möten i Frankfurt, Budapest, Magdeburg, Hamburg och Hannover.Under informationsträffarna kan rekryteringspersonalen, exempelvis Ann Charlotte Blomqvist vid SÄS knyta kontakter med läkare.De läkare som är intressanta för SÄS får göra fler intervjuer och även komma på studiebesök i Sverige.Enligt Blomqvist tar man stor hänsyn till läkarens familjeförhållande och pålitlighet under intervjuerna.När en läkare rekryterats startar språkkursen. Under två månader skall läkaren lära sig svenska.När läkaren behärskar språket startar arbetet. Det inleds med en introduktionsperiod vid sjukhuset.

Inte bara fler läkare på SÄS Sex av tio som fick svensk läkarlegitimation förra året har examen från ett annat land. Aldrig förr har så många av de nya läkarna kommit från utlandet.Sammanlagt utfärdades 2.048 svenska läkarlegitimationer förra året.Majoriteten av de utländska läkarna, 1.002 av sammanlagt 1.273 kommer från ett annat EU-land – framförallt Tyskland och Grekland.

Eric Klefberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons