Annons

Säs tillåts spara övervakningsbilder

Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) får efter en dom i förvaltningsrätten rätt att spara inspelade bilder från väntrum.
Borås • Publicerad 28 april 2014
Foto: 

Målet gällde vad sjukhuset ska ha rätt till när det gäller kameraövervakningslagen. Rätten har avgjort striden mellan SÄS och Datainspektionen.

Sjukhuset har ansett att väntrummen som man vill övervaka är brottsutsatta. Försöken att komma till rätta med detta genom att låta väktare gå förbi, installera överfallslarm och bygga om har inte varit tillräckligt effektiva.

Annons

Men Datainspektionen anser inte att sjukhuset ska få behandla eller bevara inspelningar från de två låsta väntrum som konfliken gäller. Sjukhuset motiverar behovet med att utrymmena används för att skilja bråkiga personer från övriga vårdsökande, exempelvis supportrar vid fotbollsmatcher eller vid gängbråk.

Domen ger sjukhuset rätt att spara bilder då övervakningslarmet aktiveras eller om väktare larmas vid en hotfull situation.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons