Annons

Säs missade att kontakta anhöriga när patient avled - kritiseras av IVO

Sonen var på väg in i rummet på Säs för att hälsa på sin sjuka mamma. Då stoppades han av en sköterska.
Borås • Publicerad 19 mars 2014

I ett fikarum fick han beskedet att modern avlidit – flera timmar tidigare.

Det var i början på 2012 som den äldre kvinnan kom in till Säs efter att ha ramlat i hemmet. Under de två första veckorna vårdades hon på lungavdelningen men flyttades sedan över till neurolog- och reumatologavdelningen, då man misstänkte epilepsi.

Annons

– Vi fick ett otroligt bra bemötande på lungavdelningen och mamma blev väl omhändertagen. Var det några bekymmer så pratade de med oss direkt, berättar sonen.

Efter att kvinnan flyttats blev hon sämre.

– Hon varken åt eller drack. Efter ett tag satte de dropp men först efter att vi påpekat det. Mamma var då helt uttorkad. Någon vätskelista fylldes aldrig i.

Under natten mellan 28 och 29 januari föll kvinnan ur sängen. Hur det gick till är oklart.

Kvinnan fick en sårskada i ansiktet och ett mycket stort blåmärke över höger sida av kroppen. Men trots olyckan informerades inte anhöriga.

– När vi kom in och såg henne fick vi en chock. Hon var blålila i ansiktet, nacken och ner över kroppen, säger sonen.

Kvinnan mådde dock efter omständigheterna relativt bra.

– Hon pratade och det var ungefär som vanligt.

Den 31 januari åkte sonen för att hälsa på.

– När jag var på väg in till henne kom en sjuksköterska springandes och undrade vart jag var på väg. "Jag ska träffa min mor", svarade jag. Hon sa då att jag skulle få prata med en doktor. Då förstod jag att det var färdigt.

Annons

Sonen leddes in i ett fikarum. Där fick han beskedet att hans mamma avlidit tre timmar tidigare.

– Läkaren frågade mig om inte någon ringt och berättat. Men jag hade inte fått något samtal. Tydligen trodde sköterskan att läkaren gjort det och vice versa.

Hur känner du för händelsen idag?

– Jag tycker det är för jävligt. De ringde mig inte när hon blev sämre. De ringde inte ens när hon hade gått bort. Det känns fruktansvärt att jag inte kunde vara där.

Fallet anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). I utredningen medgav Säs flera brister i vården men att det vid tillfället var hög arbetsbelastning.

Efter att IVO granskat ärendet kritiseras nu sjukhuset för bland annat bristande kommunikation och dålig planering. Man menar att "kraven för god vård inte uppfyllts".

– Det ger en viss upprättelse men jag tvingas ändå bära med mig det här resten av livet, säger sonen.

Jonas Ekelund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons