Annons

SÄS går emot experternas rön om avnavling

Navelsträngen på nyfödda bör inte klämmas åt förrän efter två tre minuter, anser experter.
Borås • Publicerad 7 januari 2009

På SÄS i Borås navlas emellertid barnet av genast efter förlossningen.

– Det finns inte tillräckligt med bevis för att ändra rutinerna, tycker Lena Granström, avdelningschef för läkarna vid KK.

Annons

Praxis vid svenska förlossningskliniker har under många varit att navelsträngen kläms åt, ”klampas”, genast efter förlossningen.

I en rapport som lades fram tidigare i höst enades dock en expertgrupp om rekommendationen att vänta med avnavling två–tre minuter efter att barnet fötts.

På föräldrasidor och bloggar på nätet diskuteras avnavlingen ivrigt. Blivande föräldrar noterar också att förlossningskliniken i Borås fortfarande tillämpar tidig avnavling.

– Vi tycker inte att expertgruppens slutsatser räcker. Vi har diskuterat det mycket. Tidig avnavling är vårt sätt att säkerställa hur vi har skött förlossningen. Det är en kvalitetskontroll som vi inte vill vara utan, säger Lena Granström.

Ger besked om syrebrist

Främsta skälet för tidig avnavling, det vill säga inom 20 sekunder efter förlossningen, är nämligen att kunna ta ett prov på navelsträngsblodet innan barnet tar sitt första andetag. Provet ger besked om barnet lidit av syrebrist under förlossningen.

Främsta skälet för att navla av barnet senare, 2-3 minuter efter förlossningen, är att barnet då kan till godo göra sig 75–100 milliliter blod extra från navelsträngen och moderkakan. Förutom ett tillskott av järn, innehåller navelsträngsblodet också viktiga stamceller.

På många håll i landet har man övergått till sen avnavling. I hela Västra Götaland, undantaget Norra Älvsborgs sjukhus i Trollhättan, är dock tidig avnavling rutin.

Hur föräldrarna önskar att deras barn ska navlas av, är ingen fråga som förlossningspersonalen ställer rutinmässigt. Uttrycker föräldrarna något önskemål om den saken, respekteras deras önskan.

Att rekommendera föräldrarna vad de ska göra är svårt för ingen vet egentligen vad som är bäst, menar Lena Granström.

Annons

– Tills vi har fått övertygande bevis för att vi ska göra på annat sätt, har vi sagt att vi fortsätter som tidigare, säger hon.

Avnavling

Sen avnavling

Görs först efter 2–3 minuter på ett friskt fullgånget barn. Innan avnavlingen ska barnet först hållas under moderkakans nivå i 30 sekunder.

Fördelar: Barnet får en transfusion på 75–100 milliliter blod från moderkakan.

Tidig avnavling

Görs inom 20 sekunder efter födelsen.

Anledning är att man vill kunna ta ett blodprov från navelsträngsblodet. Provet ses som en kvalitetssäkring av vården under förlossningen.

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons