Annons

Särf om insatsen: ”Precis så här vi önskar att man ska agera”

Räddningstjänsten hyllar insatsen som skedde i köksbranden på Norrmalm.
– Det är precis så här vi önskar att man ska agera, säger Bo Sandström på Särf, som var inre befäl under branden på Norrmalm
Borås • Publicerad 26 september 2020

Här saknas innehåll

Det unga vårdbiträdet Metodija Stamenovski satte personer i säkerhet, larmade och bekämpade elden.

– Han har dessutom lyckats göra det där parallellt genom att ta hjälp av andra. Vi brukar predika de tre nyckelorden: Rädda. Larma. Släck, säger Bo Sandström.

Bo Sandström var inre befäl under branden på Norrmalm. Han hyllar insatsen som det unga vårdbiträdet gjorde: Det är imponerande, det är inte alla som kan ståta med såna egenskaper.
Bo Sandström var inre befäl under branden på Norrmalm. Han hyllar insatsen som det unga vårdbiträdet gjorde: Det är imponerande, det är inte alla som kan ståta med såna egenskaper.Foto: Anton Hedberg
”Alla bränder är små i början, då har man chansen att agera tidigt.”
Bo Sandström, räddningstjänsten
Annons

Bo Sandström vill inte spekulera i hur illa det kunde gått utan de tidiga insatserna som gjordes.

– Med brand i ett kök är inte ovanligt att det snabbt utvecklas till en fullskalig brand i ett hus.

–  Alla bränder är små i början, då har man chansen att agera tidigt och få ett bra resultat, säger Bo Sandström som var inre befäl på räddningstjänsten under branden på Norrmalm.
– Alla bränder är små i början, då har man chansen att agera tidigt och få ett bra resultat, säger Bo Sandström som var inre befäl på räddningstjänsten under branden på Norrmalm.Foto: Anton Hedberg

Men där hamnade vi inte den här gången tack vare Metodija Stamenovski?

– Precis. Ett resolut och korrekt agerande räddade situationen den här gången.

Han menar att även om räddningstjänsten är snabbt på plats, som i det här fallet, så är de första minuterna direkt avgörande för hur stor spridningen blir.

– Alla bränder är små i början, då har man chansen att agera tidigt och få ett bra resultat.

Men med det sagt ska man inte alltid springa in i brandröken?

– Det behöver inte alltid var rätt. All brandrök är alltid giftig i olika omfattning. Det finns ingen bra brandrök. Det gäller att ha respekt för det och agera utifrån de förutsättningar som situationen medger. Det handlar om att hålla sig undan från röken med låg ställning, om man bedömer att man ska klara av detta. Om man anser att risken är stor att skada sig själv allvarligt är det bättre att man sätter sig i säkerhet och larmar.

– Vi är jättetacksamma när man agerar, men man ska absolut agera på för sig själv säkert sätt. Så att man inte riskerar att komma till skada.

bild 1/1

Hur vanligt är det att privatpersoner gör så här?

Annons

– Det varierar väldigt. Det som avgör är vilken fysiologisk och psykologisk förmåga man har. Men också erfarenhet och utbildning. Det är inte helt ovanligt. Men det är inte varje gång vi är så lyckliga att vi får hjälp av dem som är så resoluta och skickliga i sitt handhavande.

Arkivbild från branden på Norrmalm i augusti. Räddningstjänsten använde höjdfordon, för att inspektera om elden nått taket.
Arkivbild från branden på Norrmalm i augusti. Räddningstjänsten använde höjdfordon, för att inspektera om elden nått taket.Foto: Johan Valkonen
Jonas BörjessonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons