Annons

Sandra Karlsson lever av sopor

Sandra Karlsson, 25 år, köper inga nya saker.
Borås • Publicerad 7 mars 2011
Foto: Sandra Nordin
Stuprörskruka. ?Röret låg och skräpade utanför ett hus och jag kände direkt vad jag kunde använda den till. Sen fick jag hjälp att plantera blomman. Pärlorna på tråden köpte jag för många år sedan.?
Stuprörskruka. ?Röret låg och skräpade utanför ett hus och jag kände direkt vad jag kunde använda den till. Sen fick jag hjälp att plantera blomman. Pärlorna på tråden köpte jag för många år sedan.?Foto: Sandra Nordin
Hyvelbänksköksbord. ?Jag såg det på ett café på Gotland. Så jag la ut en annons i BT och fick tio svar direkt. Hyllan ovanför är nog en gammal stege eller något som jag hittade i ett dike i Göteborgs skärgård.?
Hyvelbänksköksbord. ?Jag såg det på ett café på Gotland. Så jag la ut en annons i BT och fick tio svar direkt. Hyllan ovanför är nog en gammal stege eller något som jag hittade i ett dike i Göteborgs skärgård.?Foto: Sandra Nordin

På köksbordet, en hyvelbänk med färgfläckar, ligger fem äpplen. De har börjat krympa.

– Så länge de inte luktar illa eller är mögliga så är det ingen fara.

Annons

Sandra Karlsson, 25 år från Borås, hittade äpplena i en container.

”Friganer” vill leva sitt liv på överflödet. Det som andra inte tycker sig behöva, eller tycker verkar gammalt, kan komma friganerna till användning.

– Jag kallar mig ingenting. Jag vill själv inte stoppas in i något fack. Det råkar bara finnas ett begrepp för mitt sätt att leva, säger Sandra Karlsson.

Så länge hon kan minnas har hon handlat på second hand. Lika länge har hon tittat i containrar efter saker. Sedan ett och ett halvt år är det inte bara saker hon letar efter.

– Jag var i London och såg hur mängder med smörgåsar låg i en container. De var inplastade och det såg inte ut att vara något fel på dem. Så jag tog med dem till mina rumskamrater och bjöd alla. Sedan dess har jag hållt på.'

Någon gång varannan vecka tar Sandra med sig en stor ryggsäck och några plastpåsar – och drar till Göteborg.

– Borås är ingen bra stad för dumpstring. Här hittar jag mtest grönsaker. Men i en del containrar i Göteborg kan man hitta hur mycket som helst, säger Sandra.

Hon väntar tills affärerna varit stängda i någon timme. Sedan hoppar hon upp i contatinrarna.

– Jag tar mest det som ligger längst upp eller det jag kommer åt om jag flyttar på de översta grejerna. Man blir nästan girig när man är där och ser all bra mat som kastats ut. Ofta vill jag ta med mer än jag kan bära.

Även om maten inte ska säljas eller förtäras av någon annan, så är det inte tillåtet att ta maten – om de ligger inom affärens tomtområde.

Annons

– Jag förstår att affärerna inte gillar vad vi gör. Det gör att de tjänar mindre pengar. Sen menar dem att vi kan bli sjuka också men det låter mer som en dålig bortförklaring.

Sandra Karlssons lägenhet är fylld med saker som hon, antingen köpt på second–hand, eller tagit från diken, gator eller containrar och därefter konstruerat om.

Soffan till exempel. Den är gjord av ett utslängt badkar. En hylla som Sandra har är ”nog en gammal stege eller något som jag hittade i ett dike i Göteborgs skärgård”.

– Vissa grejer kanske kommer från sunkiga hem. Men det kan lika gärna inte vara så. Det är bara att tvätta dem i så fall. Jag tycker inte att man ska noja över smågrejer.

http://skrotochskrapimitthjarta.blogg.se/

Dumpstring Att dumpstra betyder att man letar igenom utslängda saker efter sådant man själv kan använda.Begreppet har kommit till svenskan genom det engelska begreppet Dumpster diving.Dumpstring är vanligt inom ”friganismen” som är en livsstil där man tar avstånd från konsumtionssamhället.Containerdykning är en term som används i Sverige.

wikipedia, freegan.info

Sandra om...

... sin livsstil

– Jag tycker att det konsumeras och slängs alldeles för mycket. Men egentligen lever jag inte så här av politiska skäl. Det är mer ett intresse som jag alltid har haft. Och att mina utgifter minskar är mer av en bonus.

... begagnade varor

– Jag vill göra allt jag hittar personligt. Mina saker ska inte vara likadana som alla andras.

... visioner

– Ibland vet jag vad jag vill ha när jag letar efter saker. Ibland ser jag bara någonting och får en vision. Då tänker jag: ”den där skulle jag kunna göra så här med”.

... att bryta mot lagen

– Om man kan dömas för något så är det för olaga intrång. Men det har jag aldrig hört någon som dömts för i de här sammanhangen. Och det vi tar är sådant som andra inte vill ha. Det är inte så farligt tycker jag.

... vilken mat man kan hitta

– Typ allt. Framförallt grönsaker är bra för där ser du direkt om de går att äta eller inte. Kött är värre, men så länge det är kallt ute går det oftast bra. Jag har aldrig blivit sjuk efter att ha ätit något som jag hittat.

...inspiration

– Om jag inte har någon idé själv så går jag ofta in på internet. Där kan man hitta förslag på hur man kan återanvända gamla grejer på olika sätt.

Emil Björklund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons