Annons

Salong där konsten hänger på håret

Frisersalong eller konstgalleri?
Hårstudio 90 är både ock.
Borås • Publicerad 14 februari 2008
Det hänger alltid konst på väggarna i salongen. Just nu är det hennes egna motiv, till exempel detta stenlandskap målat med bara tre olika färger.
Det hänger alltid konst på väggarna i salongen. Just nu är det hennes egna motiv, till exempel detta stenlandskap målat med bara tre olika färger.Foto: Anders Robertsson
Att skapa kan gälla både en frisyr eller en tavla, menar Pia Lilja Hattinger. I sin frisersalong klipper hon sina kunder, bland andra Jennie Karlsson. Men salongen är också ett galleri.
Att skapa kan gälla både en frisyr eller en tavla, menar Pia Lilja Hattinger. I sin frisersalong klipper hon sina kunder, bland andra Jennie Karlsson. Men salongen är också ett galleri.Foto: Anders Robertsson

Pia Lilja Hattinger trivs med blandningen.

– Jag är frisör och skulle inte vilja vara konstnär på heltid. Jag vill träffa folk, och att vara konstnär är ensamt.

Annons

Hon betonar att det är kreativa jobb båda två, och att hon med egen salong kan fördela sin tid som hon vill.

Frisersalongen på Alideberg fungerar både som hennes arbetsplats och utställningslokal. Här visar hon i första hand sina egna tavlor, men även konst av kompisar.

Hon berättar hur det började:

– När jag öppnade här tyckte jag det var snyggare att ha tavlor på väggarna än vanliga hårplanscher.

De som ser tavlorna där är helt enkelt hennes kunder:

– Grejen är att de som kommer hit är nog i många fall såna som aldrig går till ett galleri på en riktig konstutställning, menar Pia.

Men hon ställer även ut sina tavlor på andra ställen. I somras var hon till exempel på Torpa Stenhus och Lottastugan i Varberg.

Pia målar enbart i olja med i första hand kniv och svamp. Intresset för att måla började redan som 10-åring hemma i Vårgårda när hon gick på en kvällskurs för vuxna.

Parallellt med att hon har utbildat sig till frisör och haft en egen salong i många år, har Pia gått på kurser och utvecklat sitt målande.

– Vi har två små barn hemma så det blir inte så mycket tid över. Men i snitt sitter jag nog 8-10 timmar per vecka och målar. Oftast delar jag upp det på två kvällar, förklarar Pia.

Annons

Motiven på tavlorna pendlar mellan två ytterligheter. Vissa perioder är det mycket svartvitt och människokroppar. Sen kommer oftast en period med mycket färger och naturmotiv.

– När jag har blivit jurybedömd och kommit med på någon utställning har det oftast varit med svartvita tavlor, men när folk vill köpa är det mer de färgglada som är populärast, säger Pia.

För hon har sålt en hel del. Hon tycker det är lite kalt på väggarna i salongen, men har en del nymålat hemma som hon ska ta hit och hänga upp.

Förutom frisör är Pia även utbildad nagelspecialist. Men hon upptäckte att det var inget för henne.

– Det är ett väldigt pilligt jobb och det passar inte mig. Jag målar oftast väldigt stora tavlor och det finns en anledning till det. Jag klarar helt enkelt av det där pilliga utan vill måla stort och ganska snabbt, avslutar Pia och skrattar.

Pelle Boersma
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons