Annons

Så slår tjuvarna ut signalen från bilnyckeln: "Det går inte att köpa"

Tjuvar med störsändare hindrar dig att låsa bilen – som sedan länsas på värdesaker när du lämnat den.
Borås • Publicerad 2 juni 2014
Störsändaren som påträffades i männens bil.
Störsändaren som påträffades i männens bil.Foto: Anton Hedberg och polisen

Nu väcks det första åtalet i Borås tingsrätt.

BT har varit i kontakt med en av bilägarna som drabbats av det nya, fräcka stöldknepet.

Annons

Hon skulle in och handla på Citygross i Borås den 20 maj, när bilen plötsligt inte gick att låsa som vanligt med den fjärrstyrda bilnyckeln.

– Det gick helt enkelt inte att låsa. Så fick jag syn på en bil som stod parkerad i närheten, och tittade på han som satt i. Då såg jag hur han tog ner någonting och först då kunde jag låsa min bil.

Flera andra kunder på Citygross parkering hade liknande problem att låsa och låsa upp sina bilar, och tack vare att registreringsnumret på den misstänkta bilen noterades kunde polis senare samma dag göra ett gripande på Kungsgatan i centrala Borås.

– Vi gjorde en husrannsakan i bilen och hittade då den här elektroniska utrustningen, säger assistentåklagare Hediye Kurt.

Det handlar om en typ av elektronisk störningssändare, polismännen testade apparaten på plats och noterade då att deras polisbil varken kunde låsas eller öppnas när den var påslagen. Utrustningen är förbjuden i Sverige, och i många andra länder, och fungerar enligt polisens tester på upp till 20 meters avstånd.

– Det är svårt att skapa en sån utrustning själv, jag tror att det är andra som skaffat fram det här. Det går inte att köpa vad jag vet, säger Hediye Kurt.

Nu väcks åtal i Borås tingsrätt mot två polska medborgare, som är misstänkta för försök till stöld alternativt förberedelse till stöld.

– Enligt deras egna uppgifter hade de bara varit i Sverige en dag, men jag vet inte om det stämmer, säger Hediye Kurt.

Misstänker ni att de ingår i en större liga?

– Det finns ingenting i utredningen som stödjer det, så det är ingenting som jag vill påstå.

Annons

De två åtalade männen har i förhör förnekat brott, och hävdar att de var i Borås som turister på väg till Jönköping. De har också angett att bilen inte är deras egen, utan tillhör en kompis.

I förundersökningsprotokollet framgår också att polsk polis skickat ett utdrag över den ene mannens straffregister i sitt hemland, och att han av polsk polis anses vara en "grov organiserad brottsling".

– Jag tycker att det är ett väldigt bra bevisläge, och jag är övertygad om att det kommer leda till en fällande dom, säger Hediye Kurt.

Erik Terneborn
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons