Annons

Så skyddar du dig mot extremhettan

Värmen innebär inte bara sol och gröna ängar – den kan också vara en fara.
Borås • Publicerad 25 juli 2014

Framför allt för äldre och för de allra minsta gäller det att vara noga med att skydda sig från solstrålarna.

Att sätta sig oskyddad ute i solen kan vara skadligt för någon som inte är van vid de temperaturer som nu uppnås. Hos Sjukvårdsupplysningen ges flera tips om hur man håller sig välmående i värmen.

Annons

– Det tar ett tag för kroppen att anpassa sig, så under tiden är det bättre att sitta i skuggan än i direkt solljus. Sen gäller det som alltid att dricka mycket vatten och att ha luftiga kläder, råder Sylvia Krantz, sjuksköterska på Sjukvårdsupplysningen.

Hon menar att de får en hel del samtal med anledning av värmen och att många av dessa handlar om misstanke om värmeslag. Symptom som visar sig kan vara illamående, yrsel, huvudvärk och ökad puls. Då är det bra att snabbt ta sig till en sval plats och att exempelvis lägga en kall handduk på huvudet.

– En kall dusch kan också fungera, men man får ta det försiktigt för att inte chocka kroppen.

För att få i sig extra vätska kan man äta frukt som exempelvis vattenmelon. Vätskeersättning fungerar också och hjälper dessutom för att ersätta de salter som man svettas ut.

De som drabbas hårdast av värmen är enligt Sylvia Krantz barn och äldre. Ellen Andersson är boende på Byttorpsklint, men hon trivs med värmen.

– Det är underbart, äntligen är den här! säger hon.

Dock så håller hon sig alltid i skuggan och dricker efter råd från läkare stora mängder vatten. Ellen försöker att komma ut varje dag och sitter gärna länge i skuggan och tittar på utsikten.

– Inne är det alldeles för varmt, jag förstår inte varför de andra vill sitta där. Där orkar man ju inte göra någonting.

Ellen njuter av den pågående värmeböljan men lyder sin läkares råd om att ”ta det lugnt med solbrännan”.

Elin Ternander

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons