Annons

Så många lodjur får skjutas i Sjuhärad

Den 1 mars startar licensjakten på lodjur i Västra Götaland. Totalt får fem lodjur fällas. Tre av djuren får skjutas i Sjuhärad.
– Efter alla parametrar så finns det möjlighet att göra det här uttaget på fem djur, säger Mia Bisther, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.
Sjuhärad • Publicerad 15 december 2021

Här saknas innehåll

Länsstyrelsen har beslutat att totalt fem lodjur får jagas och skjutas i fyra olika jaktområden i Västra Götaland. Jakten på lodjur startar den 1 mars och avslutas senast den 31 mars, eller när de fem djuren har skjutits.

Jaktområde 3 innefattar Borås och Ulricehamns kommun. Där får högst två lodjur skjutas under perioden, varav max ett i Ulricehamns kommun.

Annons

I jaktområde 4, vilket innefattar Tranemo och Svenljunga kommun, får högst ett lodjur fällas under perioden.

Just fem lodjur har bestämts efter olika parametrar. Det finns en miniminivå på antalet familjegrupper i varje län som Naturvårdsverket har fastställt. I Västra Götaland ligger den nivån på 10,5 familjegrupper. Antalet föryngringar, alltså en lodjurshona som har eller har haft ungar, får inte understiga denna miniminivå.

– Därför är det belägg för fem lodjur i år. Vi har haft fler genom åren, runt sju. Men då har det varit ett högre antal lodjur och en högre skadebild. Skadebilden har lagt sig en aning, den finns kvar men är inte så stor som den har varit, säger Mia Bisther.

Länsstyrelsen har beslutat om att fem lodjur får skjutas i Västra Götaland. Tre av dessa i Sjuhärad.
Länsstyrelsen har beslutat om att fem lodjur får skjutas i Västra Götaland. Tre av dessa i Sjuhärad.Foto: Hasse Holmberg

För att vara med på lodjursjakten måste man vara registrerad i Naturvårdsverkets jägarregister. Utöver det måste man under pågående jakt ringa till länsstyrelsen telefonsvarare för att kontrollera hur många lodjur som återstår i sitt jaktområde. Detta måste ske minst en gång i timmen.

När ett lodjur fälls ska det direkt rapporteras till länsstyrelsen. Anledningen är att inte fler än fem lodjur ska fällas.

– Det händer att det blir överskjutningar. Det är därför det är viktigt att ringa in och rapportera om man fällt ett lodjur, säger Mia Bisther.

De andra två områdena är Åmåls kommun, där högst ett lodjur får fällas, och Färgelanda kommun, också där får max ett lodjur fällas.

Områden har valts utifrån förekomst av lodjur och problem med angrepp på får, alltså skadebilden.

Anton LorentzsonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons