Annons

Så lurade den "falska" Playboymodellen männen

Hon lade ut bilder på en Playboymodell och sa att det var hon. Nu yrkar åklagaren på fängelse för bedrägeri för Sjuhäradskvinnan.
Borås • Publicerad 17 april 2009
Detta är baddräkts- och Playboymodellen vars bilder kvinnan använde på nätet vid de tidigare bedrägerierna.
Detta är baddräkts- och Playboymodellen vars bilder kvinnan använde på nätet vid de tidigare bedrägerierna.Foto: 

Åklagaren yrkar på fängelse i ett år och sex månader för Sjuhäradskvinnan som misstänks ha lurat fyra män på flera hundra tusen genom att utge sig för att vara en baddräktsmodell med ett svårt sjukt barn.

– Ett väldigt högt straffyrkande för den här typen av brottslighet, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist.

Annons

bt.se har tidigare berättat om kvinnan som misstänks ha lurat männen på totalt 645 000 kronor. En femte man, som lånat ut 200 000 kronor, har inte velat medverka i polisutredningen eftersom han skäms.

Kvinnan har utgett sig för att vara modell och lagt upp bilder på nätet som egentligen föreställer en Playboymodell i USA. Hennes dotter hade leukemi och hjärnhinneinflammation. Maffian har varit ute efter henne. Elen skulle stängas av i hemmet. Hennes mammas kille behövde pengar för att friköpa sig från militärtjänstgöring i Turkiet.

Det är några av de förklaringar kvinnan haft för att förmå männen att låna ut pengar till henne.

Flera av männen har, utan att ha träffat kvinnan, tagit banklån på stora belopp för att hjälpa henne eftersom de fått sympatier och i vissa fall räknat med en relation med kvinnan.

Under rättegången medgav kvinnan att hon hittat på dottern och hennes sjukdomar samt att hon arbetade som modell.

Åklagaren påstod att kvinnan förmått männen att låna ut pengarna trots att hon själv visste att hon aldrig skulle kunna betala tillbaka.

Kvinnan fortsatte att neka till brott och berättade att maffian var ute efter henne och att hon därför var beredd att göra vad som helst för att få pengar. Dessutom är det inte olagligt att låna pengar, anser hon.

– Hon har inte på något sätt kunnat visa att maffian är efter henne. Hon säger sig ha för avsikt att betala tillbaka, men inte hur det ska ske, säger Mats Ljunqvist.

Han anser att bevisningen är stark eftersom de drabbade männen lämnat likadana berättelser trots att de inte känner varandra.

bt.se når en av de drabbade männen efter rättegången och han har små förhoppningar om att få tillbaka sina pengar.

– Jag lånade ju 30 000 kronor och förde över till henne, men jag tror inte jag får tillbaka dem. På ett sätt har jag lagt detta bakom mig, men det var viktigt att polisanmäla så att det inte händer igen, säger han.

Tobias Hjelm
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons