Annons

Så blir Borås nya stadsdel

Villastaden och Parkstaden. Två välkända stadsdelar. Nu skall en helt ny växa fram på regementsområdet.
Borås • Publicerad 17 oktober 2010
Här skall den nya stadsdelen växa fram.
Här skall den nya stadsdelen växa fram.Foto: 
Bebyggelsen närmast kaserngården kommer mest att bestå av lägenheter och radhus.
Bebyggelsen närmast kaserngården kommer mest att bestå av lägenheter och radhus.Foto: Illustration DTH
Planillustration av DTH. Regementet syns högst upp till höger på bilden. Området nedanför är idag tomt men skisserna visar hur den nya stadsdelen kan komma att se ut. Området längre söderut, mot ridhuset finns inte med på bilden.
Planillustration av DTH. Regementet syns högst upp till höger på bilden. Området nedanför är idag tomt men skisserna visar hur den nya stadsdelen kan komma att se ut. Området längre söderut, mot ridhuset finns inte med på bilden.Foto: DTH

BT kan idag presentera bilderna av Regementsstaden.

Planerna har funnits sedan många år och BT har vid flertalet tillfällen skrivit om visionerna. Sedan I15:s nedläggning 1998 har området visserligen levt upp med kontor och skolor i de gamla byggnaderna. Men nu är det dags för ytterligare utveckling. Att öppna upp området för bostäder.

Annons

Första steget är redan igång. Vasallen bygger lägenheter i det gamla logementet. Ett arbete som går att läsa om i lördagens hus&hem-bilaga.

Där handlar det om 44 lägenheter.

Inte mycket jämfört med framtidsplanerna.

1000 bostäder under en tioårsperiod. Blandad bebyggelse med villor, radhus, bostadsrätter och hyresrätter. Dessutom handel, barnomsorg och övrig service. Beräknat antal invånare är 3 000 personer.

– Det blir en helt ny stadsdel och ett levande område. Om allt går som planerat med detaljplan och inga hinder dyker upp så kan arbetet vara igång redan nästa år, säger Elisabeth Eickhoff, fastighetschef på Vasallen som äger mestadelen av marken som skall bebyggas.

Bostadsbyggandet kommer att delas in i flera intervaller.

– Något förenklat kan man säga att området närmast kaserngården kommer att utvecklas först. Där blir karaktären lite mer orienterad mot lägenheter och radhus, säger Eickhoff och fortsätter.

– Området längre söderut, mot ridhuset blir mer av villakaraktär. Tanken är att det byggs något senare. Men det kan ändras beroende på hur intresset ser ut.

Bengt Himmelmann, tf. samhällsplaneringschef på kommunledningskansliet, är positiv inför förändringen.

– Det är ett intressant projekt på väldigt många plan. Framförallt är det spännande att förvandla ett område som tidigare var stängt och hemligt till öppet och inbjudande, säger han.

Annons

Även projektets storlek är kittlande enligt Himmelmann.

– Det är inte ofta man bygger helt nya stadsdelar. För 40 år sedan påbörjades Kristineberg. För 20 år sedan Hestra parkstad. Men det här är mer speciellt. Att kunna bygga 1000 bostäder bara en dryg kilometer från Stora torget, folk kan gå till stationen, nära till rekreationsområden. Regementets placering gör den här möjligheten unik.

Här huserade tidigare I15, Älvsborgs regemente mellan 1914 och 1998. Omkring 1000 personer fick varje år sin militära träning här.

Nu

Idag har området utvecklats. Här finns 800 arbetsplatser och två skolor med sammanlagt närmare 400 elever.

Bostäder byggs just nu i det gamla logementet. 44 bostadsrätter för att vara exakt. Inflyttning våren 2011.

Framtiden

Enligt detaljplanen finns plats för 900-1200 bostäder i området.

Bebyggelsen blir blandad med både hyresrätter, bostadsrätter, radhus och villor.

Förutom bostäder byggs lokaler för handel, barnomsorg, arbetsplatser och kommunal service. Torgmiljö finns också med bland planerna.

Avståndet till centralstationen är cirka en kilometer. Åt andra hållet är det även nära till Pickesjön med badplats, gångstråk och övrig rekreation. Viskan ligger nära och även Ramnasjön finns på promenadavstånd.

Victor Fridén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons