Annons

S vill ha snabbtåg mellan storstäder

Kraftigt minskade utsläpp av växthusgaser och snabbtåg mellan storstäderna i Sverige är två huvudnummer i socialdemokraternas framtida miljöpolitik.
Borås • Publicerad 23 augusti 2008

I går fattade partistyrelsen beslut om ”Klimatplattform för socialdemokraterna”. Inledningsvis slås det fast att klimatet är vår tids ödesfråga. Den globala uppvärmningen måste hejdas.

Oppositionsrådet Ulf Olsson (s) i Borås har suttit med i ledningsgruppen för det nationella rådslaget om klimatet och miljön. Rådslaget var ett av fyra som socialdemokraterna drog igång efter valförlusten 2006.

Annons

5.000 personer, både politiskt aktiva och icke-aktiva, har deltagit. Arbetet har inletts ute i kommunerna och nu resulterat i 127 konkreta förslag för att minska utsläppen av växthusgaser.

– Det har varit jätteroligt att vara med i det här arbetet, säger Ulf Olsson. Vi har försökt ha en positiv ingång, där vi har sagt att vi kan klara de utmaningarna vi står inför, men det kräver stora förändringar och det kräver bland annat utveckling av ny teknik.

I de inledande målbeskrivningarna slås bland annat fast att 2050 ska det vara ointressant att flyga inrikes söder om Sundsvall.

– Det har varit en av mina käpphästar att få med den formuleringen, säger Ulf Olsson.

Satsningar på kollektivtrafik och järnvägar är centrala i programmet. Partiet är uttalat positivt till att lånefinansiera större projekt.

– Vår ambition är att kollektivtrafiken i större städer ska fördubblas fram till 2020, säger Ulf Olsson.

När det gäller miljöbilar vill socialdemokraterna införa ett graderat system, likt system för exempelvis kylskåp.

– Idag är en bil en miljöbil eller inte en miljöbil. Vi vill ha ett graderat system där vi också är tydliga med att det förändras över tid.

Några av förslagen i socialdemokraternas klimatpolitik

* Minskning av utsläpp av växthusgaser i Sverige med 40 procent fram till 2020.

* Nyinvesteringar på järnväg och satsningar på kollektivtrafik. Höghastighetståg mellan storstäderna. Enhetligt biljettsystem för att förenkla.

* Enhetlig miljömärkning av varor för att göra det lättare för konsumenterna.

* Begränsade möjligheter att överklaga vindkraftsbyggen.

* Ökat mål för förnyelsebar el till 30 TWh.

* Fortsatt grön skatteväxling.

* År 2020 byggs 75 procent av alla nya hus med lågenergimetoder, exempelvis passivhus.

* Konverteringsstöd återinförs.

Hanna Grahn Strömbom
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons