Annons

"Rumänien måste ta tag i frågan"

Också Borås har mött den attityd som nu innebär att regeringens förhandlingar med Rumänien havererar.
Borås • Publicerad 8 april 2014
Foto: 

– Engagemanget var större på kommunal nivå i Rumänien än det vi mötte på nationell nivå, säger kommunalrådet Ulf Olsson (S).

Regeringen har i flera månader fört hemliga förhandlingar med Rumänien för att få till stånd ett arbete med att hjälpa romerna på plats i deras hemland. Efter haveriet försöker regeringen istället driva frågan vidare till EU-kommissionen.

Annons

Frågan om romernas situation har varit högaktuell i Borås sedan stora grupper av människor som tigger började söka sig hit förra vintern. Både riksdagsmän och politiker från skilda partier har engagerat sig i frågan. Rumäniens ambassadör Raduta Matache har varit på besök i Borås och en delegation från Borås bjöds ner till Rumänien. Och Ulf Olsson är positiv till att regeringen har försökt att driva frågan genom förhandlingar med Rumänien.

– Min absoluta övertygelse är att den långsiktiga lösningen på de rumänska romernas situation bara kan finnas i Rumänien. Rumänien måste ta tag i den frågan.

På plats fick Olsson möjlighet att träffa företrädare för både parlamentet och engagerade på kommunal nivå i Buzau, där många av dem som tigger i Borås kommer ifrån. Och i staden bemöttes de positivt.

– De var villiga att skicka socialarbetare till oss.

I sommar är det planerat att socialarbetarna ska komma till Borås.

Lena Palmén, den politiker i Borås som arbetat mest med frågan, är positiv till EU-minister Birgitta Ohlssons engagemang i frågan. Hon tror också det finns en enkel förklaring till att förhandlingarna havererat.

– Jag tror att Ohlsson har satt tummen på spiken: Det är inget framgångskoncept för politiker i Rumänien. Likväl som det inte är det i Sverige.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons