Annons

Rektorn backar om luciatåget: "Olyckligt formulerat"

– Luciatåget är inte obligatoriskt och det har aldrig varit obligatoriskt.
Borås • Publicerad 21 november 2014
Foto: 
Här är utskicket till klassens föräldrar.
Här är utskicket till klassens föräldrar.Foto: 

Rektorn på den aktuella skolan menar att brevet hem till föräldrarna var "olyckligt formulerat", eftersom det kan tolkas som att barnen måste vara med och uppträda eller sjunga.

BT skev i gårdagens tidning om hur en diskussion dragit igång efter kommunalrådet Tom Anderssons (MP) inlägg på Facebook.

Annons

I informationslappen han fått hem som förälder stod det: "Alla ska vara närvarande i luciatåget, det ingår i ämnet religion." Lärarna tog också upp att det var lika viktigt att delta i luciatåget som i experiment på lektioner i exempelvis naturkunskap, för att kunna uppfylla kunskapskravet.

Nu är rektorn tydlig med att det inte är ett krav att eleverna ska delta i Luciatåget. Det inte har inte heller varit någon debatt kring luciafirandet på skola.

– Då och då är det någon elev som inte vill delta, och ofta hänvisar man till religiösa skäl. Då får eleven andra skoluppgifter.

Den som endast vill undvika själva uppträdande kan istället få uppgifter som att exempelvis filma.

Rektorn har inte heller fått några andra reaktioner på det utskick som lärarna i den aktuella årskursen gjorde. Men hennes förhoppning är att föräldrar som anser att något som sker på skolan är oklart istället hör av sig till skolan.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons