Annons

Rekordmånga sjuhäringar skrev högskoleprovet

1 700 sjuhäringar gnuggade geniknölarna under större delen av lördagen, då högskoleprovet hölls på sammanlagt sju platser.
Borås • Publicerad 5 april 2014
Foto: 

– Allt har flutit på bra, säger huvudprovledare Marie Persson på Högskolan i Borås.

Det var inte bara rekordmånga hemmahörande i Sjuhärad som genomgick högskoleprovet. Även det totala deltagandet i Sverige innebar rekord, cirka 88?000 personer.

Annons

– Vi har följt rikssiffrorna nästan helt. I år är det 23-24 procents ökning jämfört med i våras, säger Marie Persson. Den främsta förklaringen är väl sannolikt att de årskullar som är födda 1994-95 är stora, och det är ju framförallt de unga som gör provet.

I Sjuhärad arrangerades det liksom i fjol i Ulricehamn, Tranemo, Skene, Fristad, Bollebygd, samt i Borås på Högskolan samt i Boråshallen. Anstormningen av anmälningar gjorde att man fick ordna fram större lokaler, berättar Marie Persson och tillägger att det totalt var 100 funktionärer inblandade för att hålla i trådarna.

I Boråshallen, där BT hälsade på i en kort paus i skrivningarna, fanns inte många äldre som gjorde provet. Till BT säger några av provskrivarna att de framförallt vill göra provet för att känna hur det känns.

Andra har siktet mer direkt inställt på en viss utbildning och hoppas på framgång i högskoleprovets kvotgrupp.

– Min känsla är att de som är lite äldre gör provet för att testa sina kunskaper och inte alltid för att de ska söka in på en utbildning. Det var i alla fall vad några av dem sa till mig, berättar Marie Persson som till vardags är administratör på Högskolan i Borås.

De rätta svaren läggs ut på text-TV under lördagskvällen, medan det dröjer omkring en månad innan provskrivarna får sina officiella provresultat.

Jan Lindsten
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons