Annons
Fånigt tycker vissa. Men historien om snökaninen är den mest besökta artikeln någonsin på bt.se.
Borås • Publicerad 14 februari 2011
När Else-Marie Appelkvist tittade ut genom köksfönstret förra veckan såg hon en kanin i snön. Sedan dess har bilden och historien spridits över hela landet.
När Else-Marie Appelkvist tittade ut genom köksfönstret förra veckan såg hon en kanin i snön. Sedan dess har bilden och historien spridits över hela landet.Foto: Anders Robertsson

Och Else-Marie Appelkvist, som hittade kaninen, har blivit känd i hela landet.

För en vecka sedan fick Borås tidning ett samtal från Else-Marie Appelkvist. Den smutsiga snön som slängts upp i en driva utanför hennes fönster var precis format som en kanin.

Annons

– Jag tyckte det var så fint, nästan som en skulptur, säger Else-Marie Appelkvist.

Tipset blev en bildnotis i Borås tidning och på bt.se. Men det dröjde inte länge förrän historien om kaninen spridits på fler ställen än så. På bloggar, facebook och twitter har den länkats, med kommentarer om fånig lokaljournalistik. Bloggen En ond plats kallar till exempel notisen ”episkt poänglös”. Men samtidigt gillas den. ”Äntligen en positiv nyhet”, skriver signaturen videocola. Marina Ghersetti, medieforskare på Göteborgs universitet, menar att det är just därför artiklar som snökaninen blir så lästa. De behövs för att lätta upp.

– Lättsamma nyheter som gärna är lite kuriosabetonade har många läsare. Antagligen beror det på att människor behöver ett avbrott i allvaret, säger hon.

Att historien om kaninen i snön är så läst förvånar henne därför inte. Däremot förvånar det Else-Marie Appelkvist.

– Det hade jag inte alls trott, säger hon.

Nu har snökaninen dock begravts av ny snö. Och några fler djur har Else-Marie Appelkvist inte sett.

Karin Annebäck
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons