Räddningstjänstens uppmaning till allmänheten under coronakrisen

Sjuhärad ,
Arkivbild.
Foto: Jørn Bærheim
Arkivbild.

Vind och vårsol medför stora risker för gräsbränder och räddningstjänsten är redan hårt ansatt på grund av coronaläget.

Därför uppmanar nu Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund att avstå från eldning i hela Sjuhärad.

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund avråder nu ifrån all eldning i skog och mark och uppmanar allmänhet att avstå ifrån så kallad luntning.

– Covid-19 innebär och kan komma att innebära än större påfrestning på räddningstjänsten och övriga blåljusorganisationer. Att då få hantera gräs- och skogsbränder kan skapa ett ansträngt läge för oss, säger Stefan Bengtsson, Avdelningschef för Insats och beredskap i ett pressmeddelande.

Anledningen till att Särf nu går ut med uppmaningen är den senaste tidens solsken och stigande temperaturer kombinerat med blåsten i Sjuhäradsområdet.

Än så länge är det inte ta om ett förbud men det är en stark uppmaning från räddningstjänsten. SMHI har redan sedan tidigare varnat för risken för gräsbränder.

– Vi hoppas att allmänheten följer våra rekommendationer för att undvika onödiga larm om brand i terräng nu och framöver, säger Stefan Bengtsson.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.