Annons

Räddningstjänsten säger upp avtal

Räddningstjänsten i Södra Älvsborg har sagt upp IVPA-avtalet, i väntan på ambulans, med Västra Götalandsregionen.
Borås • Publicerad 13 mars 2014
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Skälet är att räddningstjänsten inte längre vill ta den merkostnad som IVPA innebär.

Sedan 2007 har räddningstjänsten i Södra Älvsborg bedrivit IVPA-verksamhet. Räddningstjänstförbundet, det vill säga Sjuhäradskommunerna, har i stort sett tagit hela kostnaden. Nu, i besparingstider, vill man inte längre göra det.

Annons

Därför har avtalet sagts upp och slutar gälla från och med den sista mars. Vad som händer med verksamheten efter det datumet är i dagsläget oklart.

– Det är politiken som får besluta om hur vi ska göra, sluta eller fortsätta på något sätt, säger Sven-Åke Josefsson, räddningschef för Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund, Särf.

Räddningstjänsten har ett sparkrav på sig som börjar gälla från och med i juli i år. Borås Tidning har vid ett flertal tillfällen berättat om vilka konsekvenser besparingarna får för förbundet.

IVPA-verksamheten har stadigt ökat sedan starten 2007 och utökats från att gälla tre orter till 14. Då åkte räddningstjänsten på 140 IVPA-larm. 2013 var den siffran uppe i 517 larm. Eftersom antalet larm har ökat så har också kostnaderna rakat i höjden. IVPA är ingen lagreglerad verksamhet för räddningstjänsten.

– Vi räknar med att den här verksamheten skulle kostar oss mellan 800 000 och 900 000 kronor under 2014, säger Sven-Åke Josefsson.

Det pågår just nu ett arbete inom regionen där man jobbar med att ta fram en modell för ett IVPA-avtal som ska kunna tillämpas inom hela Västra Götalandsregionen. Först när detta arbete är klart kommer Särf att ta ställning till fortsatt verksamhet.

Arbetet med att ta fram en avtalsmodell sker i samarbete mellan kommunerna, regionen och kommunalförbundens samorganisation Västkom.

– Vi vet inte om det är möjligt att ta fram ett sådant här avtal, arbetet med det har just inletts. När ett sådant kan finnas framme är omöjligt att säga i dagsläget, tidigast i höst, säger Thomas Jungbeck, direktör på Västkom.

Sven-Åke Josefsson vill dock betona att räddningstjänsten är positiv till IVPA och att det är en viktig verksamhet.

– Det här är en efterfrågar verksamhet från våra medborgare och jag hoppas att räddningstjänsten även i framtiden ska kunna bidra med den, säger Josefsson.

Nästa fredag ska direktionen för Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund ta beslut om vad som ska hända efter den sista mars när avtalet löper ut.

Håkan Rosenqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons