Annons

Poststölderna i Borås kan vara mer omfattande än man trott

I går berättade BT om poststölderna i Borås. De kan vara mer omfattande än det verkade från början.
Borås • Publicerad 29 december 2008
Gerlinde Fielitz betalorder låg på marken vid denna brevlåda och bottenluckan var öppen. Det är ännu oklart hur många lådor i Borås som har tömts av tjuvar.
Gerlinde Fielitz betalorder låg på marken vid denna brevlåda och bottenluckan var öppen. Det är ännu oklart hur många lådor i Borås som har tömts av tjuvar.Foto: Bengt Lagerstedt

Betalordern som Gerlinde Fielitz trodde att hon sänt till bankgirot låg slängd på marken vid en plundrad brevlåda i Borås.

– Det är otäckt, säger hon.

Annons

Posten vet inte hur många brevlådor som utsatts för stölder.

BT skrev i går om stölder i Brämhult, Villastaden och på Hässleholmen.

Men Gerlinde Fielitz stoppade sitt girokuvert i lådan vid korsningen Gustav Adolfsgatan–Södra Kyrkogatan.

Och på söndagen kom en person till polisen med post som hittats på Trandared.

Tjuven eller tjuvarna verkar ha nyckel, för det finns inte brytmärken eller andra skador på brevlådor.

– Om det skulle vara så att någon lyckats ta sig in i lådor över hela Borås så är det skrämmande, säger Anette Eriksson, pressansvarig på Posten Meddelande AB.

Under julhelgen postade Gerlinde Fielitz ett brev till bankgirot med inbetalningskort och en betalorder.

I går morse ringde en granne på dörren. Han hade hittat hennes betalorder på marken vid brevlådan där Södra Kyrkogatan och Gustav Adolfsgatan möts.

– Först fick jag nästan en chock. Sedan tänkte jag på vad som skulle ske om räkningarna inte blev betalda. Och jag funderade på om någon kunde utnyttja uppgifter om mitt bankkonto, säger Gerlinde Fielitz.

Hon gick ut till brevlådan och såg att bottenluckan var öppen och hängde ner. Betalordern var det enda som grannen hittat. Kuvert och inbetalningskort saknades.

Annons

–Jag kollade i buskagen om någon slängt post där. Men där fanns ingenting, berättar Gerlinde Fielitz.

Hon tycker det är skrämmande om någon farit runt och och vittjat brevlådor.

– På sätt och vis är jag glad att grannen hittade min betalorder, för då fick jag ju veta att jag drabbats. Det måste vara värre om man inte ens vet att brev är stulna eller slängda någonstans.

Inom posten säger man sig inte ha någon förklaring till helgens stölder i Borås:

– Jag känner inte till att någon nyckel är på drift i ert område. Men uppenbarligen har någon tagit sig in i lådor och det är bara att beklaga, säger pressansvariga Anette Eriksson.

Hur kan detta hända?

– Tyvärr går det inte att skydda sig mot allt. Men vi tittar alltid över våra säkerhetsrutiner och vad som kan förbättras, till exempel när det gäller lådornas konstruktion och förvaring av nycklar, svarar hon.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons