Annons

Politiskt bråk om hemlig markaffär: "Om de har mörkat ska de avgå"

En markaffär i mångmiljonklassen krävs för att SP:s testbana i Hedared ska bli verklighet. Men sedan ett hemligt avtal blivit känt har affären vållat politisk strid.
Borås • Publicerad 8 september 2010

BT berättade i måndags om SP:s planer på att anlägga en testbana för att utveckla säkerhetssystem i bilar. I planerna ingår att Borås stad förvärvar marken provbanan ska ligga på, och arrenderar ut den till SP.

Men privatpersonen som äger marken kräver ersättningsmark i utbyte – och det är detta byte striden gäller. Marken som kommunen vill byta bort är värd ungefär dubbelt så mycket som den man byter till sig.

Annons

Orimligt, anser Vägvalet, som i?går kallade till presskonferens angående markaffären. Partiet hävdar att kommunen förlorar 25 miljoner kronor på bytet.

– Vi tror att testbanan är en bra grej, men inte på det sätt som nu sker, säger Björn Wahllöf (Vägv).

I maj undertecknade kommunalrådet Ulrik Nilsson (M) ett intentionsavtal där ramarna för markbytet slås fast. I avtalet framgår att det gäller enbart under förutsättning att affären så småningom godkänns av kommunfullmäktige.

Men avtalet har hållits hemligt och blev känt först i går. Det upprör oppositionen, men även Vägvalet och Miljöpartiet, som ingår i den styrande majoriteten.

– Det är kommunens enskilt största markförsäljning och vi kan inte förstå varför ett hemligt avtal skrivs. Dessutom anser vi att kommunal mark inte kan säljas till underpris på det här sättet, säger Ulf Olsson (S) som kräver alla papper på bordet.

Vägvalet går ett steg längre:

– Om man avsiktligt har mörkat den här affären anser vi att kommunstyrelsens ordförande ska avgå, säger Björn Wahllöf.

Ulrik Nilsson (M) säger dock att han aldrig haft för avsikt att mörka avtalet:

– Den anklagelsen har jag svårt att förstå. Jag vet att vi har nämnt det här markbytet i samband med kommunstyrelseberedningar, speciellt eftersom Vägvalet hävdade att det var för dyrt.

Är då inte bytet väldigt kostsamt för Borås stad?

Annons

– Ser man det som skogsmark är det kanske dyrt, men ser man det som industrimark är det inte riktigt lika dyrt. Och ser man till de möjligheter banan innebär för Borås är kostnaden välmotiverad, säger Ulrik Nilsson.

På kommunens samhällsbyggnadskontor säger man dock att Borås stad inte ska förlora några pengar:

– Meningen är att kommunen ska få igen pengarna genom arrendeavtalet med SP. Det avtalet baseras på värdet på den mark vi byter bort, säger Peter Zettergren, markstrateg hos Borås stad.

Att affären hemlighållits är inte konstigt, menar han:

– SP ville hålla planerna hemliga. Vi kollade med stadsjuristen, som ansåg att det var okej att sekretessbelägga den här typen av ärende, säger Peter Zettergren.

Detta har hänt

SP, Sveriges provnings- och forskningsinstitut, vill i samarbete med Chalmers och Västra Götalandsregionen bygga en testbana för att utveckla säkerhetssystem till bilar.

Banan är planerad till Hällered, granne med Volvos testbana.

Tanken är att Borås stad köper marken, 380 hektar, och arrenderar ut den till SP. För marken i Hällered erbjuder Borås stad fastighetsägaren 500 hektar skogsmark i Svaneholm i utbyte.

Testbanan beräknas ge sysselsättning för ett 20-tal. I förlängningen kan det dock bli mångdubbelt, enligt SP.

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons