Annons

Politisk strid om nybygge i Tämta

Ett bygglovsärende vid Malsjön i Tämta vållar politisk strid. Majoriteten i miljönämnden sa ja. Men både miljökontoret och oppositionen ville avstyrka. Och miljöpartiet lade ner sin röst.
Borås • Publicerad 3 februari 2008

–?Detta är mitt sätt att visa missnöje. Jag tyckte att miljökontorets förslag var bättre, säger Heiti Ernits (mp).

Det hela handlar om ett förhandsbesked angående ett husbygge alldeles intill Malsjön. Oenigheten rör naturvärdena i området.

Annons

Vid voteringen i miljönämnden tidigare i veckan blev röstsiffrorna 4–4 och ordföranden Inge Petterssons (vägv) röst blev avgörande.

Enligt tjänstemännens bedömning är bygget olämplig med hänsyn till de höga naturvärdena i området. Miljöchef Leif Schöndell menar att bygget strider mot intentionerna i översiktsplanen.

–?Vi som tjänstemän måste utgå från de styrdokument som finns beslutade, säger Schöndell.

Nämndordföranden har en annan åsikt. Skrivningarna i ÖP 06 om att värna områden med höga naturvärden är öppna för tolkningar, anser Pettersson.

–?Detta bygge stör inte någon. Vi tillstyrker en byggnation utifrån vissa villkor, trots att det också ligger inom strandskyddet, säger Inge Pettersson.

Just avsteg från strandskyddet avgörs i slutändan av länsstyrelsen.

Tidigare fattade tjänstemännen på miljökontoret beslut i ärenden av denna typ men förra året ändrade majoriteten detta. Vid ett nej från tjänstemännen går ärendet numera automatiskt upp till politikerna i nämnden.

Inge Pettersson vittnar om en politisk svängning inom majoriteten. Bygglovsärenden avgörs från fall till fall, påpekar han, men inställningen i miljönämnden har generellt sett blivit mer positiv.

–?Det handlar om landsbygdsutveckling. Har vi inga som bygger och bor på landsbygden så växer naturen igen, säger Inge Pettersson.

Miljövärden

Annons

Oppositionen reserverade sig mot beslutet i Tämtafallet, liksom de tidigare gjort i ett antal liknande ärenden.

Vice ordförande Anders Österberg (s) är mycket kritisk. Just nu sker det en försvagning av de olika miljövärdenas ställning i Borås, anser han.

–?Området i Tämta har höga naturvärden. Det beslut som fattas strider mot både översiktsplanen 06 och mot kommunens miljömål, säger Anders Österberg.

Miljönämnden avgör inte bygglovsfrågan utan är enbart remissinstans till byggnadsnämnden.

Hanna Grahn Strömbom
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons