Annons

Politisk färg delar Borås

Förhandlingarna om makten pågår för fullt, men nere på distriktsnivå är den politiska Boråskartan sig lik.
Borås • Publicerad 28 september 2010

Bostadsområdenas historia och status färgar staden i rött och blått.

Miljöpartiet i Borås står just nu i allas fokus. I söndags lämnade de ett första besked: Vi vill samarbeta med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Men maktfrågan i Borås är ännu inte löst.

Annons

Eftersom varken Vägvalet eller Miljöpartiet valde sida inför valet har vi inte räknat med dem i grafiken här intill.

Men om vi skulle räkna in MP:s förhållandevis få procent på den röda sidan tillsammans med S och V skulle ytterligare fem av 81 distrikt färgas röda: Dalsjöfors Västra, Målsryd, Dammsvedjan, Kristineberg och Druvefors.

Hade vi å andra sidan räknat in dem på högersidan tillsammans med M, C, FP och KD skulle istället sex distrikt färgas blå: Hulta Brotorp, Trandared Söderkulla, Norrmalm Västra, Norrmalm Liljeberget, Tullen Viared och Sjöbo Nord. Trandared Strömsdal skulle dessutom blivit helt jämnt med Miljöpartiet på den borgerliga sidan.

– Jag tror att våra väljare är mer vänster än höger, men vår sits är komplicerad, säger Johan Hellström (MP).

Utan Miljöpartiet färgas distrikten i Borås i stort sett som efter förra valet. Trots att sambanden mellan socioekonomisk ställning och partival i Sverige minskar är det ändå en mycket betydelsefull politisk faktor.

Är Borås en delad stad?

– Vi är ett arbetarparti och vi är allra starkast där det bor många arbetare och vanliga tjänstemän, säger oppositionsrådet Ulf Olsson (S).

Samtidigt menar han att man inte ska dra alltför stora växlar på områdenas karaktär. Det är lika viktigt att bedriva valrörelse i hela kommunen.

– Vi är för en solidarisk politik som jag tror är viktig för alla människor. Även om man tittar på valdistrikt som vi traditionellt sett inte är så starka i är det ändå exempelvis över 38 procent i Sandared Väster som röstar på de rödgröna och det ska man inte glömma, säger han.

Han pekar på att Socialdemokraterna dessutom gör ett bättre kommunval i flera distrikt i bland annat Sandared. I Sandared Väster fick S drygt 4 procentenheter mer i kommunvalet än i riksdagsvalet.

Annons

Och det är just kampen om medelklassväljarna som också Ulrik Nilsson (M), än så länge ordförande för kommunstyrelsen, framhåller.

– I någon mening är Borås en delad stad. Men den stora intressanta frågan är om det finns en rörlighet mellan grupperna. Där hade jag hoppats på att vi hade varit bättre på att bryta utanförskap och ge fler möjlighet att hitta arbete och förflytta sig inom systemet.

Annars framhåller Ulrik Nilsson att utbildning och inkomst och arbetstyp färgar av sig i hur man väljer att bo och även hur man sedan röstar.

– De som har lite bättre ekonomi söker sig till en viss typ av områden så det är egentligen inte speciellt förvånande att det ser ut så här.

Hanna Grahn Strömbom
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons