Annons

Polisutbildning bantas – oklara konsekvenser för Högskolan i Borås

Polisutbildningen bantas kraftigt nästa år, men Lena Nordholm, rektor för Högskolan i Borås, anser att det inte behöver utgöra ett hot mot planerna på en ny polisutbildning i Borås.
Borås • Publicerad 19 februari 2008
Lena Nordholm, rektor för Högskolan i Borås, tror inte att bantningen av polisutbildningarna behöver utgöra ett hot mot planerna på en polishögskolan i Borås.
Lena Nordholm, rektor för Högskolan i Borås, tror inte att bantningen av polisutbildningarna behöver utgöra ett hot mot planerna på en polishögskolan i Borås.Foto: Tomas Karlsson

Högskolan i Borås har planer på att erbjuda en akademisk polisutbildning på distans i Borås. Men nu signalerar Rikspolisstyrelsen en drastisk neddragning av antalet utbildningsplatser.

– Från Högskolan i Borås väntar vi på Anders Danielssons utredning som ska presenteras i slutet av mars och ge förslag till hur framtidens polisutbildning ska se ut, förklarar rektor Lena Nordholm.

Annons

Är du oroad av signalerna från Rikspolisstyrelsen?

– Man behöver inte se det negativt. Vi är intresserade av vad för sorts utbildning som blivande poliser ska få i framtiden. Blir det en akademisk utbildning står vi beredda. Vi väntar alltså på den kommande utredningen och innan dess kan vi varken säga bu eller bä.

Antalet platser för polisstuderande har ökat under senare år för att uppfylla Rikspolisstyrelsens mål att höja antalet poliser i landet till 20 000 år 2010. När målet nu är inom räckhåll tvärbromsar Rikspolisstyrelsen:

Antalet elever i Stockholm ska minskas från 335 till 250 per termin, enligt förslaget. Även Växjö drabbas av kraftiga nedskärningar. I år tas 216 elever in per termin, men nästa år bantas antalet platser till 48. Vid polishögskolan i Umeå ska 144 utbildningsplatser minskas till 48 per termin.

Förre justitieminister Thomas Bodström anser att regeringen bär ansvaret för att Rikspolisstyrelsen nu skär ned så kraftigt på polisutbildningen.

– Det fattas pengar. Före valet sade moderaterna att de skulle anslå tre miljarder kronor mer än vad vi satsade. Det blev i årets budget 110 miljoner kronor mindre. Det finns väl knappast någon i Sverige som hade trott att regeringen skulle begå ett sådant löftesbrott, säger han till TT.

Den kraftiga nedskärningen av utbildningen i framför allt Umeå och Växjö innebär att det efter 2010 blir färre poliser igen, enligt Bodström.

– Det är ju bra att de fullföljde den satsning som vi gjorde sex år i rad. Men vad är det för mening om det bara gäller fram till nästa val, säger han.

BT/TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons