Annons

Polisen kritisk: Alkohol straffas hårdare än knark

Den som langar öl och vin till ungdomar riskerar nu strängare straff än den som säljer cannabis åt unga.
Borås • Publicerad 3 april 2014
Foto: TT

Det anser narkotikapoliser som BT talat med. De varnar för trenden och menar att det måste vara allvarligare att sälja knark.

– För mig och gemene man är narkotika alltid olagligt så jag har svårt att köpa synsättet som håller på att slå igenom, säger Jan Johansson, chef för polisens narkotikaspaningsgrupp i Borås.

Annons

För några år sedan skärptes lagen så att alkoholförsäljning till ungdomar blev ett grovt brott, med sex månaders fängelse som minimistraff.

För narkotikabrott har utvecklingen gått åt andra hållet. Ett antal vägledande utslag i Högsta domstolen under 2011 ledde i praktiken till mildare straff och statistik från Brottsförebyggande rådet visar att fängelsestraffen för narkotikabrott blivit kortare.

Jan Johansson talar om en utveckling som tydligt märkts i flera fall som utretts av polis i Borås under 2013.

– Helt klart har det blivit en förändring där man ser hårdare på alkoholförsäljning. Då kan man ju fråga sig vad polisen ska jobba med och prioritera, säger han.

–När man ser på straffen känns de som om alkohol bedöms mycket allvarligare. Samtidigt har det aldrig funnits så mycket cannabis som nu och det går långt ner i åldrarna, säger Jan Johansson.

Det går inte att säga att alkohollangning till unga straffas hårdare än cannabisförsäljning, anser chefsåklagare Lena Medelius i Borås:

– Jag tycker inte man kan dra slutsatsen att det blivit mindre allvarligt att sälja cannabis än alkohol. Ur lagstiftningssynpunkt är det värre att sälja cannabis som är olagligt i sig, till skillnad från alkohol som är tillåten om du har åldern inne.

Läs mer i torsdagens Borås Tidning eller i eBT.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons