Annons

Polisen gav langarna en tuff match

Ett tiotal langare åkte fast under en veckolång insats mot illegal alkoholförsäljning i Borås som avslutades på Valborgsmässoafton.
Borås • Publicerad 2 maj 2014
Foto: TT

Och på själva Valborgsmässoafton tog polisen alkohol från 320 ungdomar.

Tre av langarna misstänks nu för grovt brott mot alkohollagen eftersom det handlar om upprepade försäljningar.

Annons

– De är personer som gjort detta till business och mer eller mindre livnär sig på att sälja. De gör inköp utomlands och kör sedan ut och levererar efter telefonkontakt, säger Tomas Ström som var chef för insatsen mot langningen.

Den startade förra torsdagen och pågick till och med Valborgsmässoafton.

– Målet var främst att begränsa tillgången på alkohol för ungdomar och det tycker jag vi lyckades väl med, säger Tomas Ström.

De tre som misstänks för grova brott är män mellan 40 och 50 år. Ytterligare åtta personer åkte fast som misstänkta för alkoholbrott som inte anses grova.

– Det var klassisk langning där man bett någon att köpa ut från bolaget, förklarar Tomas Ström.

Förutom aktionen mot langarna gjorde Boråspolisen på Valborgsmässafton en insats som riktades direkt mot ungdomar. Då togs alkohol från 320 unga som inte uppnått den ålder som krävs för att skaffa alkohol lagligt. Dessutom gjordes omkring 30 sådana beslag dagen innan.

Dryckerna som ungdomarna blev av med förverkades direkt och för gott.

– Det har visat sig vara en effektiv metod som dämpar ungdomsfylleriet. En enda minderårig omhändertogs under valborg och det är ett fantastiskt resultat, säger Anders Cronehag, operativ chef vid Boråspolisen.

Ungdomarna som förlorade alkoholen blir inte misstänkta för brott. Men de som försett dem med alkohol riskerar däremot att åka dit och att sälja till unga brukar betraktas som grovt brott som kan ge kännbart straff.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons