Annons

Polisen förstärker grupp på Hulta

Polisen vidtar nu åtgärder efter oroligheterna på Hulta, och förstärker gruppen med områdespolisen.
Borås • Publicerad 10 juni 2014
Foto: Lennart Magnusson

– Det har blivit personligt mot vissa poliser och därför vill vi att fler ska exponeras, säger Stefan Gustafsson, biträdande operativ chef.

Det var i tisdags som tumult uppstod när polisen skulle gripa en person vid Hulta fritidsgård. Flera andra anslöt och försökte hindra insatsen. Det slutade med att två personer greps för narkotikabrott, och en för våldsamt motstånd.

Annons

Dagen efter var det mycket laddad stämning vid torget där ett 50-tal personer hade samlats, och flera patruller kallades till platsen. I samband med det medtogs ytterligare två personer som misstänktes för narkotikabrott.

Polisen fick skarp kritik från flera privatpersoner som menade att de visat dålig attityd och varit för bryska vid ingripanden.

– Det är områdespolisen som arbetat vid de här tillfällena och det vi kan konstatera är att de är en grupp som är ganska känd i området. Det har blivit personligt mot dem och varit ansträngt.

Är det aktuellt att förflytta de berörda?

– Nej, vi har sagt att de ska vara kvar. Det vi kommer att göra är att förstärka gruppen med ny personal så att fler syns i området. Som sagt så blir det svårt när det blir personligt.

Är det risken som finns med områdespolis, där samma poliser ofta ingriper i samma område?

– Dels ska de jobba trygghetsskapande men även göra det som polisen förknippas med, alltså ingripa mot brott. Det är en svår balansgång. Och det kan bli besvärligt när samma poliser gör det. Men givetvis kan vi inte blunda när personer bryter mot lagen.

Efter förra veckans händelser har polisen upprättat en anmälan då en ung man ska ha fått pepparsprej i ansiktet efter att han blivit säkrad på marken.

– Vi har hört ett ljudklipp från händelsen och internutredare kommer att titta på ärendet. Normalt sett rubriceras det som tjänstefel men det kan också finnas andra alternativ, säger Stefan Gustafsson.

Jonas Ekelund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons