Annons

Polis som har närkontakt

Moderna kvarterspoliser.
Borås • Publicerad 18 december 2008
Gänget som skall bli en vanlig syn på Norrby och Hässleholmen. Angelica Dower, Magnus Reinholdsson, Ola Tagesson, Peter Karlsson och Niclas Persgården.
Gänget som skall bli en vanlig syn på Norrby och Hässleholmen. Angelica Dower, Magnus Reinholdsson, Ola Tagesson, Peter Karlsson och Niclas Persgården.Foto: Lennart Magnusson

Det är kommissarie Peter Backenfalls beskrivning av den nya satsningen på Norrby och Hässleholmen.

Isande kyla till trots. När polisen presenterade sin nya satsning under gårdagen på Norrby torg, var intresset stort.

Annons

Både media och boende på området var ivriga med att ställa frågor till de fem poliser som på heltid skall patrullera, skaffa kontakter och förebygga på Hässleholmen och Norrby.

Peter Backenfall är en av personerna som arbetat fram lösningen.

– Det är viktigt att vara på plats och det här är framtidens polisarbete. Vi måste bli bättre på att bygga nätverk och inte vara tvåa när det händer något. Tyvärr så ha det varit så väldigt ofta i de här två områdena.

En tillitsundersökning gjord av polisen ligger till grund för varför satsningen berör just Norrby och Hässleholmen.

Två poliser har redan börjat sin tjänstgöring i områdena. Efter nyår utökas truppen till fem.

– Det viktigt att vi samarbetar med andra, exempelvis fältassistenter för att lyckas, säger Backenfall.

Peter Karlsson kommer att leda gruppen.

Han ser fram emot att komma igång.

– Det är klart att det här är en utmaning. Men samtidigt är det väldigt roligt. Det är ju faktiskt många här som tycker om oss. Det ska vi utnyttja, säger han och fortsätter:

– Det viktigaste är att vi pratar med folk, visar att vi är här. Vi har redan varit på fritidsgårdar och snackat.

Annons

Peter Backenfall hoppas även att den ökade närvaron kommer att leda till fler saker än färre brott.

– Vi behöver fler poliser med annan bakgrund än svensk. Därför hoppas vi att ungdomar i de här områdena kan bli intresserade av polisyrket.

Kvarterspolisen I början av 1970-talet etablerades kvarterspoliser i de växande förorterna. Närvaro, nätverksarbete och brottsförebyggande var ledord.Kvarterspolisen hade ofta god kunskap om om vad som hände i stadsdelen tack vare personkännedom och kontaktnät. Under 1980-talet försvann kvarterspoliserna nästan helt till följd av besparingar.

Victor Fridén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons