Annons

Planerar hjälpinsatser på Säs

Volontärer på Röda korset förbereder en ny insats som sjukhusvärdar och -värdinnor på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.
Borås • Publicerad 12 augusti 2014
Foto: Lennart Magnusson

Den allra viktigaste uppgiften, om beslut fattas, blir att lotsa patienter och anhöriga till rätt plats.

Röda korset i Borås och sjukhusledningen i Borås har sedan i våras diskuterat möjligheten att etablera en frivilliginsats med vägvisning från sjukhusentrén som huvuduppgift, berättar Boråskretsens ordförande Kaija Andersson.

Annons

Och i går hölls en samling med medlemmar från Borås och kringliggande ortskretsar, där man fick lyssna till Maria Karlqvist från Röda korset i Lidköping.

Där har man haft volontärer med värdinnefunktion på sjukhuset ända sedan 1965, ett system som fungerar mycket väl, enligt Karlqvist.

– Sjukhusen är ju idag både mycket stora och specialiserade. Sjukhuset i Borås tar till exempel emot cancerpatienter från helt andra platser till behandling och det är lätt att komma fel, säger hon.

Förutom ledsagning inom sjukhuset (ej att förväxla med ledsagning för synskadade) skulle det kunna bli Röda kors-volontärernas uppgift att på önskemål läsa tidningen för synskadade patienter, eller att handla något på kiosken för patienter som inte kan ta sig dit själva.

– Det är de insatser som görs inne på avdelningarna i Lidköping. Men 95 procent av vår insats om handlar ledsagning, säger Maria Karlqvist.

På Lidköpings lasarett finns två volontärer på plats varje vardag. I Borås kan det bli aktuellt med fler eftersom sjukhuset är väsentligt större.

– Vi ser nu att vi har möjlighet att bemanna den här insatsen, och det är glädjande, säger Kaija Andersson efter mötet som samlade ett 35-tal personer.

Något beslut om att inrätta verksamheten har inte fattats på Säs, men ett underlag håller på att tas fram för sjukhusledningen.

Jan Lindsten
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons