Annons

Planer på företagspark vid testanläggningen

30 hektar mark står redo för företag som vill etablera sig bredvid AstaZero.
Borås • Publicerad 20 augusti 2014
Företagsparken ska ligga längst ner till höger i skissen.
Företagsparken ska ligga längst ner till höger i skissen.Foto: 

Att det kan uppstå mycket näringar runt testanläggningar visar erfarenheter från Arjeplog med omgivande kommuner – där har vintertesterna blivit en miljardindustri som räddat orterna.

I direkt anslutning till AstaZero har Borås stad avsatt 30 hektar – 300 000 kvadratmeter – som kommer att kunna utnyttjas till företagsetableringar kopplade till testverksamheten. Det motsvarar drygt 40 fotbollsplaner och är till exempel en mer än dubbelt så stor yta som Viared norra, företagsområdet där Biltema etablerat sig. På kartan här på sidan syns en idéskiss för den tänkta företagsparken inringad i rött.

Annons

– Marken finns, men etableringarna befinner sig på idéstadiet – det handlar om några års sikt. Vi kommer att föra en dialog med AstaZero om utvecklingen framöver, säger Victoria Johansson, etableringsansvarig på Borås stad.

– Men vi räknar med ökat intresse i och med att anläggningen nu invigs.

Näringslivschefen Anders Glemfelt förklarar att det kan handla om etableringar inom olika branscher.

– Det kan handla om småföretag som servar provbanan och sedan kan man förhoppningsvis se ökning inom besöksnäring som hotell- och restaurangverksamhet tack vare testbanan. Sedan vill jag understryka att den här verksamheten stärker fordonsindustrin i hela regionen.

En person som också har förhoppningar på AstaZero är Fredrik Sidahl, vd på underleverantörernas branschorganisation Fordonskomponentgruppen, FKG – med medlemsföretag runtom i Sjuhärad.

– Med den här testanläggningen kan Sverige fortsätta vara ledande inom säkerhet och den utveckling som pågår att utveckla autonoma fordon, där till exempel Volvos nya XC90 kan gasa och bromsa själv i en kösituation. Det betyder också att leverantörsföretagen, som står för mycket av forskning och utveckling, kan bli mer konkurrenskraftiga.

Det finns faktiskt en tydlig erfarenhet sedan tidigare av internationell testverksamhet i Sverige, nämligen uppe i Arjeplog som i drygt 40 års tid haft testverksamhet dit världens fordonsmärken och komponenttillverkare flockas på vinterhalvåret för att pröva vägegenskaper och förmåga i arktiskt kyla. Utvecklingen har varit särskilt stark de senaste par decennierna.

– Hade det inte varit för testverksamheten hade kommunen kunnat klappa igen, säger Mikael Reinholdsson, vd för Argentis, bolaget som har uppdraget att utveckla näringslivet i Arjeplog.

Läs mer i dagens papperstidning eller i eBT.

Testverksamheten i Norrland inland

Var: huvudkommun är Arjeplog, men även kringliggande kommuner som Arvidsjaur och Älvsbyn har verksamhet.

Omfattning: Alla stora europeiska fordonsmärken som BMW, Mercedes, Volkswagen, Fiat, Renault har sin vintertestverksamhet här. Dessutom är de stora leverantörs- och komponentföretagen etablerade med Bosch som största och drivande kraft.

Omsättning: Cirka en miljard kronor per säsong.

Anställda: 600-650 årsarbeten har skapats, och 2 500-3 000 utländska ingenjörer vistas i Arjeplog om vintern.

Källa: Argentis

Valdemar Lönnroth
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons