Annons

Personalen: "Vi kör som blådårar hela natten"

En ny arbetsam natt väntar. Natt- och larmpatrullen i Väster förbereder sig för de fasta besöken hos de gamla. Hur många som dessutom kommer att larma den här natten vet ingen.
Borås • Publicerad 24 september 2012
Eva Sjöberg, till vänster, gör sig redo att ge sig ut på nattpasset. I bakgrunden packar Carina Elf väskan.
Eva Sjöberg, till vänster, gör sig redo att ge sig ut på nattpasset. I bakgrunden packar Carina Elf väskan.Foto: Lennart Magnusson
Ewa Löfving får rapport av hemtjänsten och kollar nattens besök.
Ewa Löfving får rapport av hemtjänsten och kollar nattens besök.Foto: Lennart Magnusson
Det är många telefoner som ringer.
Det är många telefoner som ringer.Foto: Lennart Magnusson
Nattpasset börjar. Marie Blomberg och Ewa Löfving går genom nattens arbete innan det är dags att åka ut.
Nattpasset börjar. Marie Blomberg och Ewa Löfving går genom nattens arbete innan det är dags att åka ut.Foto: Lennart Magnusson

– Vi vet aldrig var vi hamnar, men det jobbigaste är att det fattas personal, säger Ewa Löfving.

– Vi kör som blådårar hela natten, säger Carina Elf.

Annons

Ewa Löfving, Carina Elf, Maarit Shnoro, Eva Sjöberg och Marie Blomberg är fem av de åtta som skall jobba den här natten. Nu skall de åka ut två och två i sina bilar och göra de 130 fasta besök som görs varje natt. Till detta kommer larmen som varierar stort från natt till natt.

Innan den nya organisationen jobbade de på fyra olika ställen i stadsdel Väster. Från att ha varit tio medarbetare per natt är de nu åtta och alla utgår från hemtjänstlokalen på Göta.

– Att två personer försvunnit syns ju någonstans, säger Ewa Löfving. En bil försvann från det största distriktet Norrby, visserligen inte störst till ytan men till antalet vårdtagare.

Den nya natt och larmorganisationen är inte bara av ondo. Positivt är att alla fått fler arbetskamrater och det är intressant att få komma ut och arbeta i nya områden. Men kontinuiteten är inte bra. Den var bättre när varje kommundel hade sin patrull.

Nu skall man i alla fall pröva att personalen bara skall ha två distrikt var. En fördel, tycker de.

Men avstånden är ändå långa och vid varje nytt larm måste personalen in till hemtjänstlokalen på Göta för att hämta nycklar. Att pensionärerna får vänta är inte så konstigt då personal som är i Sandared och får ett larm i Hedared först måste åka in till Göta och hämta nycklar innan de kan åka ut på larmet.

– Tidigare hade vi kanske en halvtimmes inställelsetid i Sandared, nu kanske det tar en timma, säger Eva Sjöberg. Om vi får mobillås kan det lösa mycket.

– Många är vana att kunna få hjälp fyra till fem minuter efter att de larmat, säger Carina Elf. Nu blir det snart snö och vinter och tar det ännu längre tid.

– Många som har fasta tider märker numera att vi inte kommer på utlovad tid, säger Ewa Löfving. Det är svårt när biståndsbedömarna tar beslut och vårdtagarna får löfte om hjälp och vi inte kan uppfylla detta.

Personalen skall snart ut på sitt tiotimmarspass. Så många raster lär det inte bli, om ens någon. Arbetspassen är tuffa.

Eva Sjöberg skall gå ner i tjänst och konstaterar att sedan den nya organisationen infördes har sjukskrivningarna ökat.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons