Annons

Patienter får ersättning för utebliven operation

Omkring 100 patienter vid SÄS som fått sina planerade operationer inställda, har inte fått den ersättning de har rätt till.
Borås • Publicerad 19 december 2008

– Skamligt, tycker sjukhusstyrelsens ordförande Peter Rosholm (s). Men nu kommer ersättningen retroaktivt.

Det är en motion av regionpolitikern Ann-Christine Simonsson (c), Dalstorp, som orsakat en väckelse i hela Västra Götalandsregionen.

Annons

Inte informerade

Simonsson hade uppmärksammat att personer som fått sina planerade operationer inställda med kort varsel, inte alltid informerats om deras rätt till ekonomisk kompensation, exempelvis för förlorad arbetsinkomst.

Uppdaterat rutinerna

Information om detta fanns inte heller att hämta på VG-regionens hemsida.

Sedan motionen lagts i regionfullmäktige, har flera sjukhus i regionen uppdaterat sina rutiner. Vid en genomgång som SÄS gjort, har 100 patienter hittats som under 2008 inte fått berättigad ersättning.

100 patienter

– Man har inte berättat för patienterna att ersättningen finns att få. Patienterna ska naturligtvis ha den ersättning de har rätt till, säger Peter Rosholm.

De 100 patienter som inte fått ersättning, kommer nu att kontaktas av sjukhusstyrelsen och få den uteblivna ersättningen.

Schablonbelopp

Grundregeln för att få ersättning, är att besked om att operationen ställts in, lämnas patienten mindre än 24 timmar före planerad operation.

Annons

Operationen ska ha ställts in på sjukhusets initiativ. Ersättningen är ett schablonbelopp på 1?200 kronor.

Enligt reglerna är vårdgivaren också skyldig att informera patienten om möjligheten till ersättning.

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons