Annons

Passköer i Göteborg smittar av sig

Den extremt höga belastningen på passcentralen i Göteborg har spridit sig även till Sjuhärads passexpeditioner.
Borås • Publicerad 19 april 2011
? Tisdag och onsdag då vi har senare öppettider, och fredag eftermiddag ? då strömmar de flesta in, säger Erica Pettersson, passhandläggare i Borås.
? Tisdag och onsdag då vi har senare öppettider, och fredag eftermiddag ? då strömmar de flesta in, säger Erica Pettersson, passhandläggare i Borås.Foto: Sandra Nordin
Mattias Dahl är på passexpeditionen i Kinna för att få ett nytt pass inför en Londonresa.
Mattias Dahl är på passexpeditionen i Kinna för att få ett nytt pass inför en Londonresa.Foto: Sandra Nordin

På expedition i Borås märks en avsevärd ökning av passansökningar, och i Kinna är trycket stort.

– Det kommer folk från Göteborg och ansöker om sina pass här, för att slippa sitta och vänta i timmar på passcentralen i Göteborg, säger Elisabet Hofeldt, passhandläggare i Kinna, som aldrig tidigare varit med om ett liknande tryck.

Annons

På expeditionen i Borås är bemanningen större, men även där märks en ökad kundtillströmning. Ofta är det Göteborgare, som pendlar till Borås, som passar på att ansöka om nytt pass när de är i Borås, och de dagar expeditionen har kvällsöppet kan det bli ett par timmas väntetid för de som kommer efter ordinarie öppettider.

Efterfrågan av pass brukar öka under våren, men i år har ansökningarna varit fler än vanligt redan sedan januari, och antalet utlämnade pass 2011 kommer att vara betydligt fler än 2010.

– Det kanske är så att folk reser mer. Och så tycker jag att det är fler pass till små barn, säger Erica Pettersson, handläggare i Borås.

En annan anledning till att efterfrågan på pass ökar är att passen sedan oktober 2005 måste förnyas var femte år, samtidigt som de äldre passen, med en giltighetstid på tio år, börjar gå ut.

– Vi lär ha det så här kommande år. Fram tills dess att alla har pass med fem års giltighetstid och tio-årspassen har gått ut, blir det ju lite dubbelt arbete, säger Elisabet Hofeldt.

Passexpeditionen i Ulricehamn har också märkt en ökad efterfrågan av nya pass, men inte lika stor som i Kinna och Borås.

Borås

Januari - mars 2011: 4 620

Januari - mars 2010: 3 375

Kinna

Januari - mars 2011: 1 156

Januari - mars 2010: 826

Angelica Won Rydén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons