Annons

Parkourpark i Borås ska bli bäst i Sverige – så kan den se ut

I veckan fattas beslut om Borås nya parkourpark, Lundby park, som kan stå klar redan till sommaren.
Borås • Publicerad 12 mars 2014
Foto: Lennart Magnusson
Foto: Idéskiss Kevin Lind
Foto: Kevin Lind

– Målet är att den ska bli Sveriges bästa, säger parkourutövaren Kevin Lind som varit med och designat den nya parken.

I oktober skrev BT om att Borås stad beslutat sig för att satsa på en parkourpark för en miljon kronor.

Annons

Då var det oklart var den skulle ligga, men nu är det klart att det blir i anslutning till skateparken utanför Lundbyhallen. Det slutliga beslutet fattas under veckan på tjänstemannanivå i Tekniska förvaltningen.

Byggkostnaden finns redan med i årets investeringsbudget.

– Vi kommer använda mycket befintligt material. Kommunen har ett förråd ute på Ramnaslätt, där det förvaras grejer som blivit över, säger Lennart Karlsson på Tekniska förvaltningen.

För att bygga parken har man tagit hjälp av parkourutövaren Kevin Lind från Borås. Han har tagit fram idéskisserna som ska ligga till grund för det slutliga beslutet.

– Han har fått komma med åsikter så att inte vi gamla gubbar på kommunen sitter och bygger något som unga inte vill ha. Den här sporten har också många kvinnliga utövare vilket är viktigt för oss, så att vi inte bara bygger för killar hela tiden, säger Lennart Karlsson.

Läs mer i dagens BT eller i eBT.

Det här är parkour

”Le Parkour” har sina rötter i den militära hinderbanan under Vietnamkriget, men började utövas aktivt som en träningsform först på 1980-talet i en förort till Paris.

Målet är att träna kroppen för att så snabbt, effektivt och kontrollerat som möjligt kunna ta sig förbi olika urbana hinder. Det kan vara allt från hustak till murar, träd och staket.

Utövaren av parkour kallas ”traceur” (man) eller ”traceuse” (kvinna).

Det finns inga tävlingar i parkour utan själva träningen är målet i sig.

Erik Terneborn
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons