Annons

Paret Swegmark fick ta emot Borås Gullsaxar

Abecita konstmuseum och The Nordic Award in Textiles. Paret Swegmark står bakom en rad gärningar som hjälpt till att marknadsföra Borås.
Mitt bland ett myller av glada galafirare, står en väldigt lycklig Berit Swegmark, som just fått sitt livs första och kanske enda gullsax.
Borås • Publicerad 2 februari 2014
Foto: 

– Det är glädjande, hedrande och ger oss lite extra krut i framtiden att fortsätta, säger Berit Svegmark.

Bengt Swedmark säger att det känns ovanligt att få en gullsax. Men utmärkelsen gör att han nu kan svara ja på frågan ifall det går att ändra en stads rykte.

Annons

– Borås hade rykte om sig att vara en tråkig industristad. Med konst, teater och annat som lockar folk gick det att ändra, säger Bengt Svegmark.

Berit och Bengt Swegmarks konstintresse har en lång historia. Första verket inhandlades i början av 1960-talet.

Intresset fortsatte växa i takt med kunskapen.

– Vi såg det aldrig som en samling, att köpa grafisk konst av hög kvalité var en hobby och vi hade god hjälp av rådgivare och kunnigt folk, säger Bengt Swegmark.

I slutet av 1990-talet hade en museiintendent fått nys om Berit och Bengts tavlor och ville gärna titta på dem, vilket han fick.

– När den här personen fick se vad vi hade så sa han att ”ni har ju en samling”. Det var första gången som vi hörde det, säger Berit.

Samma person gjorde paret Swegmark uppmärksamma på att det nog var en bra idé att hålla samlingen på omkring 150 verk intakt. Det var då som stiftelsen Fokus Borås skapades och som i sin tur ledde till Abecita konstmuseum, där den utökade samlingen kan ses i dag. Tyngdpunkten ligger kvar på grafisk konst men har även utökats till fotokonst.

Inom ramarna för stiftelsen ville Berit och Bengt Swegmark dessutom instifta ett pris för en konstnärlig gärning. Valet föll på textil konst, vilket de båda tyckte var naturligt med tanke på Borås och stadens textila arv. Priset, The Nordic Award in Textiles, har delats ut tolv gånger och är norra Europas största och förnämsta i sin genre. Både Abecita konstmuseum och The Nordic Award in Textiles har bidragit till att lyfta och placera Borås på den internationella kartan.

Det är bland annat för dessa båda kulturgärningar som Berit och Bengt Swegmark i går tilldelades Gullsaxarna 2014.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons