Annons

På pricken lika mycket värda

Alla är unika – men ändå lika mycket värda.
Det är budskapet när elever från Bodaskolan spelar musikteater.
Borås • Publicerad 1 februari 2008
Kaninen Pricken, spelad av Noomi Borg, tröstas av ekorren, spelad av Ebba Widman.
Kaninen Pricken, spelad av Noomi Borg, tröstas av ekorren, spelad av Ebba Widman.Foto: Karin Samuelsson
Ingen annan har en likadan tumme som du, sjunger eleverna på Bodaskolan. Alla är unika - men lika värda, är budskapet i musikalen Pricken.
Ingen annan har en likadan tumme som du, sjunger eleverna på Bodaskolan. Alla är unika - men lika värda, är budskapet i musikalen Pricken.Foto: Karin Samuelsson

Det är inte lätt att vara en prickig kanin, när alla andra kaniner är vita som snö. Kaninen Pricken blir ifrågasatt, utfryst, ensam och ledsen och flyr långt ut i skogen. Men så träffar hon en vit kanin, ensam i sin prickiga släkt...

Pricken lär sig till slut att se att alla är lika unika – och lika värda. Det blir det stora budskapet i föreställningen.

Annons

– Och så har jag försökt lägga in små sanningar som jag hoppas att barnen kan ta till sig, säger Maria Isacsson, lärare på Bodaskolan, som skrivit texten till musikalen.

– Som när Pricken känner sig som mest ensam och ekorren säger ”Lyssna efter hoppets ton, det kan bli bättre”.

Musikalen spelades av elever i Bodaskolan också förra våren. En hel del av eleverna som var med då är med nu också. Föreställningen bygger på en klassisk barnbok, skriven av Margaret Rey. Musiken är skriven av Magnus Hylander.

– Vi har skapat tillsammans med barnen, säger Maria Isacsson och beskriver hur de har fått vara med och forma roller, sångrörelser och danser.

I veckan spelas tre föreställningar för andra barn på förskolor och skolor i Brämhults kommundel. Intresset har varit så stort att man inte kunde ta emot alla som ville komma.

Föreställningen tar upp stora frågor och Maria Isacsson säger att hon gärna skulle göra en handledning i hur skolklasser kan bearbeta föreställningen, i förväg och efteråt.

– En dröm vore också att ge ut musiken på skiva. Då skulle musikalen bli tillgänglig för fler skolor, säger hon.

Och hon har Maria Isacsson redan en idé till en ny musikal – det kan bli något storslaget och konstruktivt om klimatförändringar.

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons